Orosz-ukrán béketárgyalások: Lezárult a csütörtöki egyeztetés. Mutatjuk a részleteket!

Orosz-ukrán béketárgyalások: Lezárult a csütörtöki egyeztetés. Mutatjuk a részleteket!


“Felvetettük a tűzszünet kérdését, de ebben semmiféle előrelépést nem értünk el” – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy orosz kollégájával, Szergej Lavrovval abban megállapodtak, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat.

Lényegében semmiben nem tudott megegyezni Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a törökországi tárgyaláson, amely a legmagasabb szintű egyeztetés volt a két fél között a háború kirobbanása óta.

Kuleba elmondta, hogy országa legnagyobb problémája az ostromlott Mariupol kikötőváros helyzete, amelyet az orosz erők intenzíven lőttek és rombolnak. Mariupol ügyében nem történt előrelépés a tűzszünetre vonatkozóan. Kuleba egyértelműen kijelentette, hogy a fő céljuk a városból kivezető humanitárius folyosóról és egy legalább 24 órás tűzszünetről való megállapodás. „Humanitárius céllal jöttem ide, hogy azzal a döntéssel távozzak a találkozóról, hogy humanitárius folyosót rendezzünk Mariupolba és Mariupolból”, de ez nem történt meg, mondta el Kuleba.

Kuleba szerint a két fél annyiban tudott megállapodni, hogy folytatják az erőfeszítéseket az ukrajnai humanitárius problémák megoldására. Hozzátette, készek lennének újra találkozni „ebben a formában, ha van kilátás az érdemi megbeszélésre és a megoldások keresésére”.

A tárgyalás másik résztvevője, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annyit mondott el, hogy humanitárius kérdésekről tárgyalt ukrán kollégájával, többek között arról, hogy a csapatok mit tesznek a civilek védelmében. Lavrov azzal is vádolta az ukrán „nacionalistákat”, hogy civileket használnak emberi pajzsként.

A BBC azon kérdésére, hogy lehetséges-e tűzszünet, Lavrov azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” folytatódik, és Vlagyimir Putyin szerint a stratégia a terv szerint halad, és hozzátette, a Nyugat „veszélyesen viselkedik” azzal, hogy védelmi célú segélyt nyújt Ukrajnának.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap