Rossz hír érkezett Mészáros Lőrincről – hatalmas veszteség érte

Rossz hír érkezett Mészáros Lőrincről – hatalmas veszteség érte


21,6 milliárdot bukott Mészáros Lőrinc az orosz-ukrán háború miatt A Forbes minden év elején elkészíti a legvagyonosabb magyarok listáját. Bár real-time listát nem vezetünk, számos olyan milliárdos szerepel az élen, akiknél a becsült vagyon jelentős részét adja tőzsdei érdekeltségeik értéke. Az elmúlt időszak esései miatt megnéztük, mennyivel csökkent Magyarország leggazdagabbjainak tőzsdéről származó vagyona.

Ritkán látott nagy esést produkált több papír is a héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), az ok egyértelműen a háború okozta bizonytalanság, illetve egyes cégek orosz és ukrán piacnak való kitettsége. A magyar részvényárfolyamok mozgása több milliárdosnak is érzékeny veszteséget okozott a héten.

A milliárdosok neve mellett zárójelben látható, hogy hányadik helyen szerepeltek az idén januárban publikált, az 50 leggazdagabb magyart tömörítő listán, valamint a Forbes által becsült vagyon.

Mészáros Lőrinc (1. hely, 488,1 milliárd forint) A leggazdagabb magyar több szálon is érdekelt az Opus Global Nyrt.-ben, a legnagyobb részesedéssel a Konzum PE Magántőkealapon keresztül rendelkezik, közvetlen tulajdonában a részvények 22,86 százaléka van jelenleg, emellett 6,7 százalékkal rendelkezik a Talentis Group Zrt. Ez alapján Mészárosnak összesen 372 403 674 darab Opus-részvénye van. Mivel január 3-hoz képest (215 forint) március 3-ra 157-re csökkent a részvények értéke, a felcsúti milliárdos jelenleg összesen 21,6 milliárd forint veszteségnél tart.

Debrecen, 2020. szeptember 18. Kósa Lajos fideszes országgyûlési képviselõ, Mészáros Lõrinc, a V-Híd Építõ Zrt. tulajdonosa, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter(b-j) a V-Híd Építõ Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén Debrecenben 2020. szeptember 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt Csányi Sándor (2. hely, 467,9 milliárd forint) Január elején 17 035 forinton álltak az OTP részvényei, most pénteken tőzsdezáráskor 11 000 forinton. A bank legutóbbi, 2021-es üzleti évet összegző jelentése alapján Csányi közvetlen és közvetett tulajdonában 4 080 034 darab részvény van összesen, ez alapján a bankvezér eddig összesen 24,6 milliárd forintot bukott a január eleje óta tartó hullámvasutazáson. (Csányi közvetlen részesedése tartalmazza a legkevesebb részvényt, a Bonitás 2002 Zrt.-n és szingapúri alapjain keresztül tulajdonol még.)

Az Oroszországból érkezett és jelentős OTP-s érdekeltségekkel bíró Rahimkulov-fivérek bukták eddig a legtöbbet Putyin háborúja miatt: a Forbes szerint 118,7 milliárd forint értékben csökkent a vagyonuk (271 és 211 milliárd forintra tették a két testvér vagyonát még januárban).

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap