Trükkös csalás! Ezt a számot vissza ne hívd, ha megcsörget!!

Trükkös csalás! Ezt a számot vissza ne hívd, ha megcsörget!!


A napokban újra Magyarország lett a célja a trükkös telefonhívásoknak. Megcsörgetnek egy afrikai telefonszámról és ha visszahívod, akár súlyos ezrekkel is meglophatnak! Leírtuk, hogyan működik az úgynevezett wangiri csalás.

Súlyos ezrekbe kerülhet, ha valki óvatlanul válaszol a mobiljára érkező trükkös, általában Afrikából érkező hívásokra, sms-kre – figyelmeztetett a rendőrségi szakember. A megoldás NEM felvenni ilyenkor a telefont, NEM válaszolni ilyen sms-ekre és NEM visszahívni a számot – tanácsolta a szakember.

Sokakkal előfordult már, hogy telefonjára külföldi mobilszámról érkezett egy hívás, amelyet, ha felvett, vagy visszahívta, súlyos ezrekbe is kerülhetett. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója a keddi Ma reggelben elmondta, a hívások döntően Afrikából érkeznek, és általában 23-mal, 24-gyel kezdődnek. Jellemzően megcsörgetik a véletlenszerűen kiválasztott felhasználót, és abban bíznak, visszahívást kapnak. A másik módszer, hogy sürgős választ vagy visszahívást kérnek sms-ben, de a végeredmény mindkét esetben ugyanaz: komoly pénzekkel rövidítheti meg a gyanútlan ügyfelet. (hirado.hu)

Legyetek kérlek nagyon óvatosak és hívjátok fel az ismerőseitek figyelmét is!

Kaptál már hívást furcsának tűnő külföldi telefonszámról? Egyre többen kapnak és egyre többen fizetnek emiatt súlyos ezreket, de akár tízezreket is! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy SEMMI ESETRE SEM HÍVJÁTOK VISSZA!!

A csalás a következő módon működik:

1. Megcsörgetnek, de úgy, hogy véletlenül se tudd felvenni . Innen származik a név is: a ‘wangiri’ japánul az egyszeri megcsörgetést jelent.

2. Visszahívod gyanútlanul az ismeretlen telefonszámot.

3. Mivel olyan országból hívnak, amivel nincsen közvetlen kapcsolata a magyar szolgáltatónak, a hívás először elmegy Ausztriába, Németországba és a jó ég tudja még hány közvetít országba. Ezek le is emelnek kb. 50 forintot darabonként (!) a számládról percenként.

4. Megérkezik a hívás pl.: a Comoro-szigetekre (vagy valami lehetetlen afrikai országba), ahol a bűnöző olyan szerződést kötött a helyi telefontársasággal, hogy a helyi 100-200 forintos percdíjból részesedést kap.

5. Mivel a hívás percalapú, egyetlen másodpercen is keres mondjuk száz forintot.

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ott ül valaki, kezében a telefonnal! Valóságban egy erre speciálisan kialakított programmal hívogatnak percenként sok száz vagy sok ezer embert. Ha csak páran visszahívják, már abból is komoly pénzt tehetnek zsebre a csalók.

Te pedig csodálkozni fogsz a telefonszámla kézhezvételekor, hogy miért van akár sok ezer forinttal nagyobb összeg a fizetendőnél, mint amire számítottál.

Tehát vigyázzatok, ne vegyétek fel, de még kevésbé hívjátok vissza az ismeretlen, furcsa kezdetű számokat!

Kérlek oszd meg és hívd fel az ismerőseid figyelmét is! Súlyos tízezreket spórolhatsz nekik!

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap