Most érkezett! ITT az újraválasztott Orbán-kormány első intézkedése! Nagy előnyhöz jutnak most azok, akik... - Mutatjuk a részleteket:

Most érkezett! ITT az újraválasztott Orbán-kormány első intézkedése! Nagy előnyhöz jutnak most azok, akik... - Mutatjuk a részleteket:


Újraválasztása után máris meghozta az egyik első intézkedését az ötödik Orbán-kormány. Kedd este a Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amelyben módosították, hogy felsőoktatási felvételi eljárásban hány pluszpontot kapnak, akik katonai szolgálatot végeznek.

A nemrég kiadott rendelettel módosították a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló korábbi rendeletet, a döntés értelmében több esetben is pluszpont jár azoknak, akik önkéntes tartalékosként katonai szolgálatot teljesítenek.

A rendelet értelmében az idén ősszel induló képzéseknél még nem jár pluszpont a szolgálatteljesítésért, a módosítás először a 2023 februárjában induló képzéseknél lesz majd érvényes.

A katonai szolgálattal kapcsolatos pluszpontok következőképpen kaphatók:

- Csak az alakiképzést végrehajtók, a katonai szakkiképzés teljesítése nélkül legalább hat hónapos szolgálatot teljesítetők 16 többletpontot,
- ha az alapkiképzés szolgálati ideje alatt végrehajtanak egy szakkiképzést, akkor 32 pontot kaphatnak,
- Ha pedig a szakkiképzés végrehajtása után még minimum további hat hónapot szolgálnak és további képzésen is részt vesznek, akkor plusz 32 pontot, vagyis 64 pontot fognak kapni.
A felvételi eljárás során egyéb, korábbról más ismert pluszpontok is begyűjthetők a felsőoktatásba jelentkezők számára: a tanulmányi, érettségi vizsgai eredmények mellé a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont kapható. Ez azt jelenti, hogy a többi között egy emelt szintű érettségi elvégzéséért 50 pontot, középfokú (B2-es) nyelvvizsgáért 28, egy felsőfokúért (C1) pedig 40 pontot kaphatnak a jelentkező diákok.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap