Kigyulladt egy méregdrága BMW az Auchan parkolójában, átterjedt a tűz 4 másik autóra is, miért égnek ki a BMW-k? - videó

Kigyulladt egy méregdrága BMW az Auchan parkolójában, átterjedt a tűz 4 másik autóra is, miért égnek ki a BMW-k? - videó


Kigyulladt egy újonnan 30 millió forintnál is többe kerülő BMW X6-os terepjáró a soroksári Auchan parkolójában. A luxusautó mellett álló autók is elégtek, a tűz a bevásárlókocsi tárolóra is átterjedt. Nem ez az első eset, hogy kigyulladt BMW-ről írunk, miért égnek ki ezek az autók?
Szénné égett
Szomorú napja lehet ma annak a BMW-tulajdonosnak, akinek az autója kigyulladt a soroksári Auchan parkolójában. A mellette álló autók tulajdonosai is kesereghetnek, mert az ő járművük is szénné égett. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a BMW rövidzárlat miatt gyulladt ki, a tűz pedig átterjedt a mellette álló Toyotára, Skoda Octavia kombira, Volkswagen Lupora és egy Honda Civicre.

Elolvadt a motortartó blokkAz autók utasai vásároltak az Auchanban, járókelők próbálták oltani a járműveket palackos vizekkel, persze sikertelenül. A BMW annyira kiégett, hogy elolvadt a motortartó blokk és leszakadt a motor.

Roncsok a parkolóban


Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/GK

Kiégett BMW

Egy évvel ezelőtt kigyulladt egy BMW az M7-es autópálya sóstói lehajtójánál. A sofőr, amikor észrevette a füstöt, azonnal megállt, szerencsére ki tudott szállni, viszont a luxusautó megsemmisült. A siófoki tűzoltók két vízsugárral oltották el az égő BMW-t, amely teljesen kiégett. Ennek a tűznek az oka nem ismert, ám az régóta ismert, hogy egyes dízel BMW-k hajlamosak a kigyulladásra.

Máshol is gondok vannak
A problémát más országokban is tapasztalták, Dél-Koreában vissza is hívtak típusokat az autók gyulladását okozó, a kipufogógáz-visszavezető rendszer hűtőegységénél fellépő szivárgás javítása érdekében.

Az M0-áson is BMW gyulladt ki

BMW az oltás után


Kiégett BMW az M1 Premier Outlet parkolójában – Forrás: katasztrófavédelem
Sok millió BMW érintett

Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése bizony előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót – írja a Totalcar.hu. Főként F10-es szériához tartozó 520d és 530d típusú BMW-ket érinti a spontán kiégés. A szakértők azt javasolják, hogy ellenőriztessék egy márkaszervizben, hogy az autójuk is érintett-e a gyár visszahívási kampányában. Ha igen, ki kell cserélni az EGR-hűtőt.

Reagált BMW Group

2019 áprilisban a BMW Group is reagált a tűzesetekre. Ezt írták a Totalcarnak: “A BMW Group ahogy megbizonyosodott az első tűzesetek potenciális kiváltó okáról, alapos műszaki vizsgálat után – műszaki akciót hirdetett. Magyarországon az elmúlt időszakban már több mint 2000 járművet ellenőriztek a hivatalos márkaszervizek, mely átvizsgálás most is folyamatosan zajlik. A minőségellenőrzési és javítási folyamatok során egyre pontosabb információk birtokába jut a gyár, és ezeknek megfelelően alakítja a műszaki akciók paramétereit és hatályát. Mindazonáltal a BMW Group igyekszik mindent elkövetni az ügyfelek biztonsága érdekében.”

Akkor szóljon ha már problémát jelez az autó
A BudaPestkörnyéke.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy az alvázszám alapján kiderült, az ő BMW-je is rajta van a tűzveszélyes autók listáján. Senki sem szólt neki, nem hivták visza az autót. Amikor azt kérte a márkaszervízben, hogy vizsgálják át, vagy cseréljék ki a hibás alkatrészt azt a választ kapta, majd ha kigyullad a műszerfalon a motorproblémát jelzó fény, akkor szóljon nekik.

Ezt kell tenni, ha ég az autó
A katasztrófavédelem korábban azt tanácsolta, hogy ha füstölni kezd egy jármű, akkor lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami.

Hatalmas láng csaphat ki
Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat.

Fontos a gyors helyzetfelismerés
Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk annak tartalmát. Mindenképpen fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és az azonnali segítségnyújtás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
loading...

AKTUÁLIS