Augusztus 20-ai tűzijátékra, 1,6 milliárd forintért vettek rakétákat,de ez még nem minden, mert....

Augusztus 20-ai tűzijátékra, 1,6 milliárd forintért vettek rakétákat,de ez még nem minden, mert....


A Magyar Turisztikai Ügynökség már az év első felében beszerezte a tűzijátékhoz szükséges rakétákat, így szerintük az idei költségvetés ára pontosan tudható. Ez azonban csak a rakéták ára, ám egy korábbi, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által közzétett tájékoztatóban ott van, hogy mekkora összeget szánhat a kormány a gigantikusnak ígért, augusztus 20-i ünnepségsorozatra.

Korábban úgy tűnt, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) titkolja, hogy mennyibe kerül az augusztus 20-ai államalapítási ünnepség tűzijátéka., hiszen a Párbeszéd Magyarországért hiába kérte ki az előzetes költségbecslést, az MTÜ válaszában azt írta, hogy „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség most közleményt adott ki, mert szerintük félrevezető cikkek jelentek meg a tűzijáték költségvetését illetően.

"A tegnapi napon félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte. A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával." - írta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az MTÜ jelenleg csak a rakéták áráról adott tájékoztatást, a további járulékos költségekről azonban nem közölt információt. Az mfor.hu azonban kiszúrta egy korábbi, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által közzétett tájékoztatóban, hogy mekkora összeget szánhat a kormány a gigantikusnak ígért, augusztus 20-i tűzijátékra. Eszerint a Moonlight Event Kft. és a Visual Europe Zrt. összesen csaknem 40 milliárd forintért kapott megbízást számos esemény megrendezésére, köztük a tűzijáték és a vizes VB kommunikációjára is, ráadásul mindezt csupán a 2022. második negyedévében. A dokumentumban a Rendezvényszervezési feladatok ellátása az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték kapcsán a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére pontnál 10,4 milliárd forint szerepel.

Korábban már a Blikk is megírta, hogy a kormány Európa legnagyobb tűzijátékára készül, ami állítólag 32 percig fog tartani, és egy négy napos programsorozatot is szerveznek, melynek költségeiről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ígérete szerint időben fognak mindenkit tájékoztatni.

A kata-törvény megváltoztatása miatt sokan úgy vélekednek, hogy a tűzijátékra szánt összeget másra kéne fordítani, ezért petíció aláírásába fogtak.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap