Felfoghatatlan tragédia! Gyászol az ország! Előadás közben rosszul lett és összeesett a magyar... - Nyugodjon Békében!

Felfoghatatlan tragédia! Gyászol az ország! Előadás közben rosszul lett és összeesett a magyar... - Nyugodjon Békében!


Szomorú hír érkezett. Most jelentette be az Operaház, hogy súlyos veszteség érte a művészvilágot. Előadás közben rosszul lett és összeesett a magyar származású karmester, Stefan Soltész.

"74 éves korában meghalt Stefan Soltész.

Richard Strauss A hallgatag asszony péntek esti előadása közben rosszul és összeesett, nem sokkal később pedig elhunyt Stefan Soltész magyar származású karmester - tájékoztatott Bajor Állami Operaház" - olvasható az Operaház Facebook-oldalán.

"Az 1949-ben, Nyíregyházán született művész 1956-ban családjával költözött ki Ausztriába. A Bécsi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után pályáját 1971-ben a Theater an der Wienben kezdte, majd 10 éven át a Bécsi Állami Operaházban dolgozott, miközben Grazban is rendszeresen dolgozott, a Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig Karl Böhm, Herbert von Karajan és Christoph von Dohnányi asszisztenseként tevékenykedett. Hamburgban és a berlini Deutsche Operben is volt állandó dirigines, betöltötte a Braunschweigi Állami Színház főzeneigazgatói tisztjét, 1992-ben a Flamand Opera első karmestere lett. 1997–2013 között az esseni Aalto-Musiktheater intendánsa és az Esseni Filharmonikusok zeneigazgatója. Rendszeresen kap[ott] meghívásokat operák és hangversenyek dirigálására Amszterdamba, Bécsbe, Zürichbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba és San Franciscóba" - fogalmazott a neves művész életéről az Operaház.

"A Magyar Állami Operaháznak is megbecsült vendégművésze volt az elmúlt évtizedben, Richard Strauss Arabella című operáját vezényelte először, de de dirigálta többek közt A rózsalovag, az Elektra és mint legutóbb idén március-áprilisban, Az árnyék nélküli asszony előadásait is, de emellett többek közt Aribert Reimann Learjének magyarországi premierje is a nevéhez fűződik, az elmúlt évadban pedig Mahler VIII. szimfóniáját és Fidelio félig szcenírozott előadását is vezényelte az Eiffel Műhelyházban. Emlékét megőrizzük" - búcsúzott tőle az Operaház.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap