Most jött! Hosszú hónapok tárgyalását követően Ukrajna és Oroszország végre aláírta a megállapodást - ITT vannak a részletek:

Most jött! Hosszú hónapok tárgyalását követően Ukrajna és Oroszország végre aláírta a megállapodást - ITT vannak a részletek:


Hosszú hónapokig tartó, feszült tárgyalások után végül Oroszország és Ukrajna a háború kitörése óta először aláírta az első megállapodási szerződést Isztambulban. Az ENSZ-főtitkár és a török elnök, mint a két fél közvetítőjeként vett részt az eseményen, aminek köszönhetően újraindulhat Ukrajna gabonakereskedelme a Fekete-tengeren.

A háborús felek egyezményének eredményeként a remények szerint lehetővé válik Ukrajna számára, hogy a világ ötödik legnagyobb búza, a kukorica és árpa legnagyobb exportőreként az öt hónapja parlagon maradt több tonna terménnyel kereskedhessen, ezzel véget vetve a katasztrofális következményekkel járóglobális élelmiszerválságnak.

Az isztambuli Dolmabahçe Palotában tartott aláírási ceremónián António Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke is ott voltak. Utóbbi két fél kulcsszerepet játszott a hónapokig tartó feszült tárgyalásokon.

Remélhetőleg a megállapodás biztosítja a gabona és az alapvető áruk, például a napraforgóolaj átjutását három ukrán fekete-tengeri kikötőből, köztük Odesából, még akkor is, ha az ország más részein továbbra is dúl a háború - írta a The Guardian.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap