Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése: Ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani, mert...

Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése: Ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani, mert...


Orbán Viktor interjút adott péntek reggel a Kossuth Rádiónak.

Orbán Viktor péntek reggel ismét interjút adott a Kossuth Rádiónak, amelyben az európai gázspórolási javaslatról esett szó, amelyről Orbán Viktor azt mondta: „Először is a magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogy ha baj van, akkor leginkább magára számíthat.” Hozzátette: ő örül neki, hogy Brüsszelben próbálnak megoldást találni, de mivel fontos kérdésről van szó, ezért ezt a magyaroknak maguknak kell megoldaniuk
– szögezte le.

Hozzátette azt is, hogy a háború kitörésekor a nyugati országok lefektették a stratégiájukat, amely négy pillérre alapult:

Arra, hogy a nyugati támogatással Ukrajna meg tudja állítani az oroszokat. Az uniós szankciók destabilizálják az orosz vezetést, de „a helyzet nem így áll, pont fordítva”. Hogy a szankciókat Európa képes lesz „az emberek meggyötrése nélkül kezelni. De ehhez képest „felfordult a világ”, ez sem jött be.

És a negyedik pont az volt, hogy ha az Oroszország elleni egységgel el lehet érni a békét. „De a világ nem velünk van, már csak a Nyugat van együtt, nagy tömegei a világnak – Kína, India, az Arab világ, Afrika tekintélyes része – nem áll mellénk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Tehát ez a stratégia „elgyengült, megbukott, újat kell kitalálni”, de ez késik, és helyette az unió csak a fogyasztás csökkentéséről beszél. Ez pedig „a háborús gazdaság előszobája”, és ha Brüsszel nem változtat, akkor
októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani.
– mondta a miniszterelnök.

Fegyverszállítás, tárgyalások, „einstandolt” gáz Orbán Viktor ezután azt mondta, hogy a fegyverszállítással és a szankcióval nem lehet elérni a békét, szerinte ehhez a tárgyalásokat kellene újrakezdeni, ennek viszont még nem látják elejét.

A gázkérdésre visszakanyarodva azt mondta: felvetődik az, ha valamelyik uniós országban gázhiány lesz, akkor egymástól is „elvehetnek”. Ezt szokás „einstandnak” hívni, de ez „nem egy szép hagyomány” – tette hozzá, miközben leszögezte, hogy Magyarország lesz elég gáza, ugyanis ezt több nemzetközi szerződés révén is sikerült garantálni.

A miniszterelnök szerint segíteni kell az embereknek, hogy lejöjjenek a gázfogyasztásról.

„A mi problémánk nem az lesz, hogy nincsen gáz – hacsak el nem viszik a németek, de ezt egy másik dolog –, nekünk a bajunk igazából az ár, hogy az ár a többszörösére nőtt az utóbbi hónapokban – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök ezután hozzátette, hogy
segíteniük kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a kormány több lépést is tett az energiapolitika tekintetében, amellyel igyekeznek enyhíteni a válságot.

Lehetetlen tartani a gázárak miatt a rezsicsökkentést
Hozzátette azt is, hogy Magyarországon „okos rendszert építettek ki a rezsicsökkentéssel, amellyel a családok olcsóbban, fix áron kapták a gázt és az áramot. Ha magasabb volt az ár, akkor a családok által fizetett összeg és a tényleges ár közti különbséget a költségvetés kipótolta.

Ez a kipótolandó összeg azonban 2022 év végre azonban a mostani árak szerint már több mint 2000 milliárd forint lenne.

A magyar gazdaság pedig ezt a különböztetett „képtelen kitermelni, egyszerűen nem fér bele, valamit itt csinálni kellett ” , ezért hoztak döntést a rezsicsökkentésről. Az átlagfogyasztásig azonban mindenki.

Szeretném, ha tudnák a magyar családok, hogy az átalgfogyasztás szintjéig ők minden hónapban kapnak 181 ezer forintot
– mondta Orbán Viktor.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap