Újabb rendkívüli döntést hozott a kormány

Újabb rendkívüli döntést hozott a kormány


Hitelmoratóriumot rendelt el a kormány a mezőgazdasági vállalkozások adósságaira.

A súlyosbodó aszállyal indokolták a döntést, ami szerint 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire moratóriumot rendelnek el.

A hétvégén a kormány több rendkívüli bejelentést is tett. Varga Mihály az euróban való adóbefizetésről posztolt. Gulyás Gergely többek között az üzemanyag ársapka további korlátozását jelentette be. A kormány Facebook-oldalán pedig a családtámogatások 2023-ban történő fenntartásáról jelent meg közlemény.

Az intézkedéscsomagot Nagy István agrárminiszter jelentette be, az aszálykárok enyhítésére.

A miniszter vasárnap reggeli Facebook posztjában közölte: a mezőgazdasági termelők megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az operatív törzs. Ennek az az oka, hogy „Magyarországot történelmi aszálykár sújtja”

ezért a termelőket pedig minden eszközzel támogatni kívánják ebben a rendkívüli helyzetben. Nagy István szerint július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

Az ötpontos intézkedési csomag az alábbiakat tartalmazza:

hitelmoratórium 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire,
a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keret,
a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek energiaköltségének növekedése miatt 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak,

a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja,
felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetését, így a bejelentéstől számított 14 nap alatt folyósítani kell az összeget.

A részletek hamarosan jogszabályban jelennek majd meg.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap