Döbbenet, mik jelentek meg az égen az ország nyugati részén – videó

Döbbenet, mik jelentek meg az égen az ország nyugati részén – videó


Villámcsapások hatására jöttek elő az úgynevezett ködfénykisülések. Nagyon nehéz róluk videót vagy képet készíteni, de az Időkép egyik észlelőjének sikerült.

Vörös ködfénykisülések, vagy úgynevezett vörös lidércek jelentek meg vasárnap a dunántúli zivatarok felett az Időkép szerint.

A meteorológiai oldal emlékeztet: a vörös lidércek magaslégköri ködfénykisülések, amelyek a másodperc tört részéig villannak fel a zivatarok lecsapó villámai fölött, azokkal egyidőben. A kialakulásokhoz szükséges elektromos térerősség nagyobb villámkisülések után alakulhat ki rövid időre a viharfelhő és az ionoszféra alsó határrétege – 100 kilométer – között.



Az oldal szerint a lidércek 80 kilométeren a legfényesebbek, a horizontális kiterjedésük meghaladhatja az 50 km-t, a magasságuk pedig elérheti a 60 km-t. A jelenséget ugyanakkor szabad szemmel gyakorlatilag lehetetlen észlelni, mivel a felvillanás a másodperc néhány ezred részéig tart csupán. Emiatt a lidércek fotózása, levideózása sem egyszerű, de az Időkép egyik észlelőjének sikerült.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap