Hatalmas bejelentést tett a kormány – Újabb változások jönnek Magyarországon!

Hatalmas bejelentést tett a kormány – Újabb változások jönnek Magyarországon!


Átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert és megszünteti a nyelvvizsga-kötelezettséget a kormány. A felsőoktatási reform 2024 őszétől veszi kezdetét – közölte Csák János innovációs és kulturális miniszter a közösségi oldalán.

A miniszter csütörtökön közzétett videójában jelentette be, hogy az új rendszerben szabad kezet adnak a felsőoktatási intézményeknek, hogy maguk döntsenek majd a 100 pontról az 500 pontos felvételi rendszer keretein belül. A szabadon rendelkezhető pontokat odaítélhetik akár egy szóbeli vizsga, akár sport-, művészeti, vagy bármilyen más társadalmi tevékenység alapján – közölte Csák János.

A miniszter elmondta azt is, hogy az intézmények arról is dönthetnek majd, hogy az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyaknál milyen esetekben várnak el emelt szintű érettségit.

Csák aláhúzta azonban, hogy a felsőoktatási jelentkezés rendszerén továbbra sem változtat az Orbán-kormány: továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért.

A kötelező nyelvvizsga-kötelezettséget is kivezetik, ehelyett „a képzés során kell az egyetemeknek biztosítania a megfelelő nyelvi kompetenciákat” – mondta a miniszter a videóban.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap