Kirúgta a kormány az OMSZ vezetését - EZ AZ OKA

Kirúgta a kormány az OMSZ vezetését - EZ AZ OKA


Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese – közölte hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A közleményben azt írták: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa a Telexnek azt mondta: a döntés előzménye kétségtelenül augusztus 20., ám hogy ez szakmailag megalapozott-e, nagy kérdés. Augusztus 20-án ugyanis a viharok kialakulásának az utolsó pillanatig megvolt az esélye, de azt még részletesen ki kell vizsgálni, miért nem jöttek be végül az esőelőrejelzések – vélekedett Nagy-Kuruczi.

Az OMSZ egyébként – idézi fel a portál – nem állította száz százalékra az esőt/vihart, sőt, 20-25 százalékot adott annak, hogy amúgy nem fog esni. Végül valóban ez történt: elmaradt a vihar, és vele együtt a tűzijáték is. Az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs ugyanis az előrejelzések nyomán úgy döntött, hogy mivel a „biztonságos megrendezéshez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek”, elhalasztják a tűzijátékot. Az új időpont 2022. augusztus 27. szombat, 21 óra.

Arról, hogy végül miért nem esett, a szakértő azt mondta: „Eddig a legvalószínűbb magyarázat a ciklonképződés során a magaslégköri száraz levegő lesüllyedése a sztratoszférából a troposzférába, ennek hatását becsülhették alá a modellek, amelyekre támaszkodni lehetett az előrejelzés során”.

Hozzátette: egy ilyen csapadéktömb kialakulása „időben és térben is” bizonytalan, nehezen becsülhető, mert viszonylag rövid idő alatt képes kialakulni. „Egy óra leforgása alatt akár egy egész várost lefedő zivatar is kialakulhat a semmiből – ahogyan ez a Balaton térségében meg is történt az említett napon” – mutatott rá.

Az OMSZ tegnap bocsánatot is kért, amiért a számításaik végül nem igazolódtak be, ugyanakkor hangsúlyozták: ez a bizonytalansági faktor sajnos a szakma velejárója, ezt pedig igyekeztek is kommunikálni.

Forrás

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap