Minden magyart érintő, fontos részletet közölt a szolgáltató az új rezsiszabályokról

Minden magyart érintő, fontos részletet közölt a szolgáltató az új rezsiszabályokról


Az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) az Index kérdésére válaszolva pontosította, hogy a hétköznapi felhasználóknak meddig jár továbbra is a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár.

Az Index kérdésére válaszolva az MVM tisztázta, hogy „a kedvezményes áron el nem fogyasztott mennyiség nem vész el, az elszámolás az éves időszakban biztosítja (2022. 08. 01. – 2023. 07. 31. között) a kedvezményes sávmennyiségig az alacsonyabb árat”. Sőt az MVM azóta hivatalos oldalán is feltüntette a most idézett egyértelműsítő szöveget.

Mert miről is van szó?
A havi fogyasztási limitről érdemes tudni, hogy az 2022. augusztus 1-től bevezetett fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény arra vonatkozik, hogy egy év alatt havi szinten arányosan mennyi energiát fogyaszt a magyar lakosság. Például az éves szinten 1728 köbméter, havi szinten 144 köbméter gázt alapul véve például az éves fogyasztás 1 százaléka esik augusztusra, 19 százaléka pedig januárra.

Ha csak az augusztusi 1 százalékot nézzük, akkor a havi fogyasztás 15,3 köbméter, és a szolgáltatók itt meg is húzták a vonalat. Ha tehát valaki augusztusban 15,3 köbméter fölött fogyaszt, akkor feljebb lép a fizetési kategóriában, és már kényszerűen a piaci árat fizeti. Vagyis nem arról van szó, hogy augusztusra is van egy 144 köbméteres kvótája a fogyasztónak, amit elhasználhat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap