MOST JÖTT! Megmondták, hány fokra kell fűteni télen a tantermeket a magyar iskolákban a kormányzat szerint - Mutatjuk a részleteket:

MOST JÖTT! Megmondták, hány fokra kell fűteni télen a tantermeket a magyar iskolákban a kormányzat szerint - Mutatjuk a részleteket:


A 20 Celsius-fok az a minimális hőmérséklet, ami a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet szerint szükséges. A jelenleg kialakult helyzet miatt a köznevelési helyettes államtitkárt kérdezték, ezt mennyivel lehet meghaladni az idei évben az iskolákban. A válasza egyszerű: 20 fok fölött nincs szükség további fűtésre.

Már csak pár hét, aztán újra iskolapadba ülnek a gyerekek, így egyre aggasztóbb a kérdés, hogy hány fokban kell majd lenniük az osztálytermekben, illetve mivel is lesz az iskola épülete felfűtve. Az ELTE TTK mellett már sok más oktatási helyszín, köztük rengeteg vidéki általános iskola is fontolóra vette, hogy online oktatásra állnak át, ezzel elkerülve a megnövekedett rezsiárakból eredő plusz költséget.

Miután a Belügyminisztérium nemrég felszólította a hazai iskolákat, hogy mérjék fel, át tudnak-e állni fatüzelésre, Tényi Istvánt az a kérdés foglalkoztatta, mennyivel szükséges a jogszabályba foglalt, 20 Celsius-fokos hőmérséklet fölé haladni majd az idei tanév során. Kérésére a köznevelési helyettes államtitkár, Kisfaludy László válaszolt:

Az intézmények működéséről szóló kormányrendelet által előírt 20 fok „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”.

A Népszava cikke felhívja a figyelmet egy másik jogszabályra is: a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet szerint a hideg évszakra vonatkozó előírás szellemi munka esetén 20-22 fokban van meghatározva.

A PDSZ szerint sok helyen online oktatás lesz A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint az, hogy a kormányrendelet minimálisan 20 fokot ír elő az óvodák és iskolák részére, nem azt jelenti, hogy efölé nem szökhet a hőmérő mutatója, hanem azt, hogy nem mehet alá. Ugyanis ha a hőmérséklet két napon keresztül nem éri el ezt a minimális szintet, rendkívüli szünetet kell elrendelni az intézményben.

Nagy Erzsébet szerint „cinikus és rosszindulatú”, hogy a helyettes államtitkár a minimumot tartja az optimálisnak. A PDSZ tagja azt is hozzátette, véleménye szerint biztos, hogy télen több oktatási intézmény áll majd át online formára, amennyiben a kormány ezen a téren akar megszorításokat alkalmazni.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap