Óraátállítás 2022 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla!VIGYÁZZ, MERT VÁLTOZÁS JÖTT!!!!

Óraátállítás 2022 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla!VIGYÁZZ, MERT VÁLTOZÁS JÖTT!!!!


Dátumok, fontos tudnivalók, számítógépek, sütők, buszok, vonatok! Több dolgot érint, mint gondolnád! Itt tájékozódj!Itt vannak a részletek

Az óraátállítás első kipróbálása 1916-ból Amerikában történt meg próba jelleggel pár évig. Európában Franciák alkalmazták először az óraátállítást még 1976- ban.Az energia hiány és a spórolás lehetősége miatt terjedt el.

A felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Ezért az EU úgy döntött, hogy 2022-től el is fogják törölni.

A tagállamoknak addig viszont el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség az utóbbi felé húz. Így könnyen előfordulhat, hogy 2022. október 30.-án fogjuk utoljára átállítani az órákat.

Téli időszámítás kezdete: 2022. október 30. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Vasárnap átállunk a Téli időszámításra, egy órával többet alhatunk, de idén lehet vége az átállításoknak? Sok ember bízik benne ,hogy itt a vége .

Téli időszámítás kezdete: 2022. október 30. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Az egyik az óraátállításról szól. Ezt jobbikos képviselők nyújtották be még tavaly novemberben. A lényege, hogy szűnjön meg az évenkénti kétszeri órapörgetés, s maradjunk végérvényesen a nyári időszámításnál. Ami ugye azt jelentené, hogy a téli időszakban tovább lenne világos, viszont a reggeli órákban teljes sötétben kellene munkába botorkálniuk a korai műszakba indulóknak.

Az óraátállítás szükségességéről politikai vita folyt, s bár akadtak olyan kormánypárti képviselők, akik láttak benne rációt, a Fidesz-frakció idén tavaszra kiforrt álláspontja szerint nincs szükség erre az intézkedésre (merthogy jelentős mennyiségű villamos energiát lehet megspórolni az átállásokkal). A javaslat így az általános vitán még továbbjutott, de a részletes vitára már nem került sor. Ettől függetlenül a határozati javaslat bentragadt a törvényalkotási rendszerben, tehát most ősszel valamilyen döntést hozni kell erről, mert a dokumentum még nyitott állapotban van.-írja az mfor.hu

AMIT MÉG TUDNI ÉRDEMES : A számítógépek, laptopok, notebookok, tabletek, tévék automatikusan át fognak állni a nyári időszámításra a téliről, így nekünk plusz teendőnk nem lesz, ne állítgassunk rajtuk, mert ezzel már 2 óra mínusznál járnánk! Viszont a régebbi vágású karórák, a s ütő órája, a mikrohullámú órája nem fog átállni, ezt nekünk kell majd manuálisan beállítani. FIGYELEM! A vonatok és buszok menetrendjét is érinteni fogja az óraátállítás! Ne szobrozzon feleslegesen a megállóban, inkább tájékozódjon mielőtt útnak indul!

Hasznos vagy káros? A nyári időszámítás 20. század elején történt bevezetése óta folyamatosan vita zajlik az eljárás kellően hasznos voltáról, illetve, hogy az előnyös vonások ellensúlyozzák-e a hátrányokat.

Előnyök : A legtöbb dolgozó ember, akik túlnyomó többsége nappali műszakban dolgozik, előnynek tartja, hogy délután tovább van világos, és a szabadidő eltöltésének lehetősége a szabadban egy órával meghosszabbodik a hosszabb ideig tartó világosság miatt. Világosban az emberek szívesebben sportolnak, ez pozitív hatással van az egészségükre. A több fény hatására a szervezetben több D-vitamin termelődik, ami erősíti az immunrendszert. Az embereket érő több napsütés hatására jobb az emberek hangulata. Csökken a délutáni szürkület miatt bekövetkező közúti balesetek száma. A családtagok hosszabb időt tudnak együtt eltölteni a szabadban, ez javítja a családon belüli kapcsolatokat, a szülő-gyermek viszonyt. Ha a család több időt tölt a szabadban, otthon kevesebb áramot fogyaszt (feltéve, hogy olyankor a tévé, számítógép, hifi, légkondicionáló ki van kapcsolva). A kevesebb mesterséges világítás miatt energiamegtakarítás jelentkezik országos szinten. A világításra használt kevesebb energia előállítása során kisebb lesz a környezeti terhelés, mert kevesebb CO2 keletkezik. A turizmusból származó bevétel növekszik, mivel a turistáknak több idejük van a pénzüket nappali tevékenység közben elkölteni.

Hátrányok : Az ellenzők egy része szerint az energiamegtakarítás nem jelentős.[16] Ha Magyarországon 8 millió lakossal számolunk, akkor fejenként évi 750 forint a megtakarítás. Az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású az óra átállítása. Az átállítás időszakában a közúti balesetek száma 2%-kal nő.[17][18] – Ezt az állítást az ORFK cáfolta.[19] Kényelmetlen, és zavart okoz a különféle elektronikus berendezések óráinak átállítása évente kétszer.[20][21][22] A Magyar Államvasutak jelenlegi gyakorlata szerint az őszi óraátállításkor a hajnali 2 órakor közlekedő néhány vonat 1 órát vesztegel. A szezonális depresszióban szenvedőknek kedvezőtlen, hogy a reggelek újra sötétek (ezt nem ellensúlyozza, hogy esténként tovább van világos). Ha az állatok fejési idején változtatnak, az hátrányosan érinti a lefejt tej mennyiségét.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap