Orbán Viktor reggeli bejelentései: az október vízválasztó lesz

Orbán Viktor reggeli bejelentései: az október vízválasztó lesz


Orbán Viktor ma reggel ismét interjút adott a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, ahol több témát is érintett.

A miniszterelnök a szankciókról szóló Nemzeti Konzultációról beszélt először: “Hangot kell adnunk a véleményünket, mert ha nem változtatjuk meg a szankciós politikát, akkor ezek a magas árak beépülnek az életünkbe, és velünk maradnak hosszú évekre, akár 5-10 évre. Ezért mondom, hogy október vízválasztó lesz, mert Prágában lesz egy találkozó a csúcsvezetőknek. Hathavonta kell megújítani a döntéseket, ezek hamarosan lejárnak, úgyhogy itt lehet az idő a változtatásra.”

Az energiaválságról így vélekedett: “A legfontosabb dolgom, hogy Magyarországon legyen energia, ezért harcoltuk ki a mentességet a szankciók alól. Elértük: ha holnaptól egy csepp gáz sem jönne hozzánk, akkor 5 hónapig ugyanúgy tudna működni az ország, mint most. A második lefontosabb dolgom, hogy a családokat megvédjük a hatalmas áremelésektől. Minden egyes család 181 ezer forintot kap az államtól a rezsicsökkentés formájában. Idén ezt biztosan tudjuk tartani, és mindent megteszünk azért, hogy jövőre is legyen rá lehetőségünk és keretünk.”

A nyugdíjasok mindig is a kormány intézkedéseinek középpontjában álltak. Nem lesz ez másképp a jövőben sem: “Ebben a bizonytalan helyzetben van néhány fix pont. Az egyik a nyugdíjasok helyzete, ami erkölcsi kötelességünk. Korábban attól szenvedtek a nyugdíjasok, hogy a nyugdíjuk értéke folyamatosan csökkent. A mostani kormány garantálja a nyugdíjasok számára, hogy megvédi a nyugdíjuk értékét. Az elmúlt években sikerült annyi pénzt előállítani, hogy nemcsak az értékét védtük meg a nyugdíjaknak, hanem visszavezettük a 13. havi nyugdíjat is. Ez nekem becsületbeli ügy, ezt megtartjuk mindenképp. Megmarad a 13. havi nyugdíj és inflációkövető nyugdíjemelésre is számíthatnak, és ha a nemzetgazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor még plusz összeget, egy nyugdíjprémiumot is kapnak.”

Az ellenzék elismerte, hogy Amerikából milliárdokkal támogatták a választás kampányát. Erre így reagált: “Most ilyen ellenzékünk van: egyszerűen nem ura önmagának, külföldről pénzelik.”

Az új abortusztörvényről elmondta: “Nincs tökéletes abortusztörvény, de a mostani új olyan szabály, amivel a társadalom legnagyobb része egyetért. Hiba lenne megváltoztatni. Szerintem most nem ez a legfontosabb kérdés a háború, infláció és rezsiemelkedés árnyékában.”

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap