Ha pénzérmét talál az autóján, hívja a rendőrséget.

Ha pénzérmét talál az autóján, hívja a rendőrséget.


Ha ezt látja az autóján, hívja a rendőrséget!” – sorozatunk második részében a kilincsbe szorult pénzérme trükkös módszeréről írunk.

Ez valójában egy régi átverési trükk, de időről időre újra divatba jön. És jól ki tudják használni a tolvajok a mai helyzetet, amikor testben ugyan jelen vagyunk, elmében azonban inkább a telefonunk világában élünk, még az utcán is.

Hiszen a volánnál is rendre elterelődik a figyelmünk az infotainment rendszereknek, vagy szimplán a mobilunknak köszönhetően, hát miért is lennénk összeszedettebbek, amikor csak készülünk beülni az autóba? Ugyan, ki nézi át manapság a kocsiját indulás előtt? Nem horpasztotta-e be valaki a hátulját, míg parkoltunk, nem karcolták-e össze kulccsal az oldalát, nem laposak-e a kerekek? Gyanítom, nem sokan törődnek ilyesmivel. Hát erre épül az érmés trükk (is).

Ez úgy működik, hogy a tolvajok egy vékony pénzérmét tesznek a kilincsbe. Nyilván, az utasoldalra, hogy ne szúrjon szemet a sofőrnek. Az ajtó ettől még szépen kinyílik, a gubanc akkor van, amikor a vezető kiszáll és bezárja a kocsit. A szokásos kattanás megvan (ha abban hallható egy aprócska eltérés, az egy értekezletre, óvodába, bevásárolni siető embernek fel sem tűnik), de az autó valójában nyitva marad, hiszen az érme megakadályozza a zárszerkezet rendes működését.


A tolvajok, akik követték az autót, csak a kedvező pillanatra várnak, hogy lecsaphassanak. Viszik a kocsiban hagyott értékeket, vagy, rosszabb esetben magát a járművet is – amihez nyilván nincs szükségük slusszkulcsra.

A jó hír, hogy ez megelőzhető. Figyelemmel és körüljárással, az autó beszállás előtti gyors csekkolásával könnyű meghiúsítani ezt a trükkös-tiltott művelet.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap