Minimálbér 2023: Hatalmas mértékű nettó fizetésemelés jöhet Januártól - Íme a részletek:

Minimálbér 2023: Hatalmas mértékű nettó fizetésemelés jöhet Januártól - Íme a részletek:


A garantált bérminimum összege 2023-ban 8–12 százalék között emelkedne a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok javaslata szerint.

Az infláció növekedésével összhangban soha nem látott mértékű, 11 százalékos béremelésre készülnek a kkv-k – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményeiből. Emellett egyre több HÍREKMinimálbér 2023: Hatalmas mértékű nettó fizetésemelés jöhet Januártól!

Ha ezeket a számokat vesszük figyelembe, akkor jövőre legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forint lenne a minimálbér, míg a garantált bérminimum összege 290-296 ezer forintra emelkedne. A foglalkoztatottság stabil a szektorban, de az iparban egyre égetőbb a munkaerőhiány. Egyre több pénzt kereshetnek a kkv-szektor munkavállalói. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre szóló várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index szerint ugyanis rekordmértékű béremelésre készülnek a cégek.

Minimálbér 2023 és nettó bruttó fizetésemelés:

A vállalkozások átlagosan 11 százalékkal magasabb fizetéssel számolnak az előttünk álló 12 hónapban, ami az index történetében az eddigi legmagasabb érték. Ez azt jelenti, hogy a cégek inflációkövető emelést terveznek, hiszen az MNB legutóbbi, júniusi jelentése szerint 2022-ben 11 és 12,6 százalék között alakulhat az infláció – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője. Manapság már nem kizárólag csak a bér fontos a munkavállalóknak, mégis komoly munkaerő-megtartó hatása van. A stabil munkavállalói kör pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre fontosabbá válik a cégek számára – tette hozzá a szakember. Az ágazatok között csak kis eltérések láthatók: míg a mezőgazdaságban és iparban dolgozók átlag feletti, 12,1 és 11,3 százalékos bérnövekedésre számíthatnak, addig a szolgáltató szektorban 10,7, a kereskedelemben pedig várhatóan 9,2 százalékkal emelkedhetnek a fizetések.

Egyre több helyen számíthatnak a dolgozók cafeteriára is A béren kívüli juttatásoknál is kedvező kilátások figyelhetők meg. Az elmúlt egy év során folyamatosan emelkedett a cafeteriában gondolkodó cégek aránya, ami mostanra elérte a 60 százalékot. A növekvő tendencia kedvező, kérdés azonban, hogy tartós lesz-e, elérhetjük-e újra a 2017-18-as szintet, amikor ez az arány 70 százalék volt – mondta a szakember.

Az elmúlt negyedévhez képest a 13. havi fizetésnél figyelhető meg jelentős változás, 21-ről 27 százalékra ugrott az ilyen juttatással tervező cégek aránya. Emellett a legnépszerűbb elem továbbra is a közlekedési költségtérítés (33 százalék) és a Szép-kártya (26 százalék).

A Cafeteria mindenkinek jó

A vállalkozások a munkaerő-állomány bővítésén is gondolkodnak, ami mindenképpen kihívás lesz, hiszen a KSH adatai szerint az első negyedévben az üres álláshelyek száma már megközelítette a 2018-as csúcsot: 87 ezer betöltetlen pozíció volt, aminek több mint harmada az ipari, építőipari cégeknél jelentkezett.

A vállalkozások többsége (63 százalék) ugyan a jelenlegi alkalmazotti létszámmal tervezi a következő 12 hónapot, de közel harmaduk (31 százalék) új munkatársak felvételében gondolkodik. A szolgáltató és ipari szektor az, ahol magas arányban (32 és 44 százalék) készülnek új munkavállalókat felvenni, a mezőgazdaságban és a kereskedelemben viszont jóval kevesebben: esetükben 12 százalék, illetve 22 százalék a munkaerő-felvételt tervező cégek aránya.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap