Sokan nem tudják de ez a 3 háztartási készülék fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban

Sokan nem tudják de ez a 3 háztartási készülék fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban


Az utóbbi hetekben egyre drágább lett minden, és ez alól sajnos az áram és a gáz sem jelent kivételt. Annak érdekében, hogy a havi kiadásaid a lehető legminimálisabb mértékben emelkedjenek meg, nézzük, hogy melyek azok a készülékek, amelyek a legtöbb áramot használják.
De tudjuk, hogy mely készülékek fogyasztják a legtöbb áramot a háztartásunkban?

A szakemberek első sorban a főbb háztartási gépek energiafogyasztását elemezték. És tanulmányuk révén olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy szinte észrevétlenül takarékoskodjunk, és kevesebb áramot fogyasszunk.

A szakemberek számításai szerint évente a legtöbbet fogyasztó háztartási gépek a következők:

A hűtőszekrény, a fent megnevezett három háztartási készülék közül az előkelő első helyet foglalja el az éves 662 kWh-t körüli fogyasztásával. Ez átlagosan egy háztartás teljes fogyasztásának 19%-át jelenti. Ebben az esetben egy háztartás körülbelül 3500 kWh-t fogyaszt évente.A mosógép és szárítógép, a második legtöbb áramot fogyasztó készülék, évi 255 kWh-os fogyasztással és ez a háztartás áramfogyasztásának 7,4%-át jelenti.

A mosogatógép, áll a harmadik helyen, az éves 246 kWh körüli fogyasztásával, ami a teljes energiafogyasztás 7%-a. Ezzel kapcsolatban az egyik ajánlás az, hogy kerüljük a „fantomfogyasztást”, vagyis a gép állandó jellegű áram alatt tartását.

Ugyan ide soroljuk a telefontöltők folyamatos áram alatt tartását is. Mindezek a fölösleges fogyasztások egy család esetében akár évi 375 – 610 közötti kWh-al is növelhetik az számlák értékét.

Az egyik fő tipp az energiatakarékoskodáshoz a hűtő esetében az, hogy ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény kellő távolságra van-e az esetleges hőforrásoktól, valamint az évente legalább kétszeri leolvasztása.

Javasolt továbbá, hogy a hűtő termosztátját ne állítsuk túl alacsonyra, mivel a 4 és 6 °C közötti belső hőmérséklet kiválóan alkalmas az élelmiszerek tartósításához.A mosógép az egyik leggyakrabban használt készülék a házban. A takarékosság érdekében ajánlott alacsony hőmérsékletű programokkal és környezetbarát mosószerrel mosni.

Ezzel szemben, ha 80% helyett 95%-ig töltjük fel a mosógépet, akkor évente több mint 1800 liter vizet spórolhatunk meg – jelzik a szakértők.

Ugyanez történik a mosogatógéppel is, ha gazdaságos programot használunk, akár 40%-kal is csökkenthetjük az energiafogyasztásunk.

Az elektromos tűzhelyen 960 kWh mennyiségű áramba kerül egy négytagú család éves főzése. Ezt néhány spórolási trükkel lehet csökkenteni. A vízforraláshoz hasznos a tűzhely helyett forralókannát használni. A tűzhelyre érdemes a lapnak megfelelő méretű edényt tenni, azt pedig fedővel takarni. A főzés kevesebb energiát igényel, ha az ember kuktát használ.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap