Gáz ára 2023: Ennyi lesz a rezsi számlánk 2023 januártól!

Gáz ára 2023: Ennyi lesz a rezsi számlánk 2023 januártól!


A lakossági fogyasztók

  • 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig a földgáz egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016. (XII.29.) NFM rendeletben meghatározott I. árkategória szerinti áron, 
  • 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztás felett mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron vételezhetnek földgázt.

A mindenkori versenypiaci költségeket tükröző árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg rendeletben.

Tehát a fenti fogyasztási mértéket meghaladóan:

2022. augusztus–2023 szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ

2022. október–2023 december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ áron vételezhetnek földgázt az ügyfelek.

A mindenkori versenypiaci költségeket tükröző ár, a lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó (27% áfával együtt számított) bruttó földgáz ár.

A kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között, idő- és fogyasztásarányosan (jelleggörbe alapján) biztosított.

Azután, hogy augusztusban 340 euró felett tetőzött a földgáz árfolyama, egy ideig úgy tűnt, hogy a kontinens rálépett a normalizálódás útjára. Októberben már kevesebb, mint harmadára zuhantak az árak. A pozitív folyamatokat segítette, hogy az EU-s gáztárolók átlagos töltöttsége ősszel már 90 százalék fölé ment. Ezen túl a kedvező őszi időjárás is segített. Mivel Európában nem volt hideg az október-november, így kitolódott a fűtési szezon.

Az is kedvezett, hogy az egész EU spórolt az energiával, így csökkent a kereslet.

Bár a gáz így is roppant drága volt, hisz 2021 elején is 10-20 euró körül mozgott az árfolyam, de legalább már látszott a fény az alagút végén.

Az utóbbi hetekben azonban sajnos trendforduló állt be. A gázár újra növekszik, részben azért is, mert az árfolyam nagyban függ az európai időjárástól. Hisz ha a kontinensen igazán beindul a fűtési szezon az felsrófolja az árakat.

Bármennyire is próbál az EU spórolni, ha nagy a hideg akkor ez képtelenség. Ez jól látszik Németország példáján is, ahol szeptemberben egy lehűlés miatt épp, hogy nőtt a fogyasztás a korábbi évekhez képest. Európában pedig most az előrejelzések hideg decemberről szólnak.

Részben emiatt egy megawattóra földgáz ára már 140 euró körül mozog.

Uniós gázárak alakulása

A mostani helyzetben az európai vezetők arra buzdítják a fogyasztókat, hogy takarékoskodjanak az energiával. Közben az EU igyekszik felgyorsítani az energia-infrastruktúrák fejlesztését, már csak azért is, hogy több cseppfolyósított földgázt (LNG) tudjon befogadni a kontinens.

Gáz ára 2023: Ennyi lesz a rezsi számlánk 2023 januártól!

Németországban például nemrég épült fel az első olyan kikötő, amelynél a terminál LNG-t is tud fogadni.

Korábban lapunknak Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője elmondta: a neheze még hátra lehet. Előállhat olyan helyzet is, amelyben földgázhiány lép fel Európában. Mint a szakértő elárulta: probléma például akkor adódhat, ha a fűtési szezon végén jön egy jelentősebb hideg, mondjuk február-márciusban.

Vagyis abban az időszakban, amikor a tárolókból napi szinten a földgázhoz már csak kisebb mennyiségben tudunk hozzáférni és egyre jobban rászorulunk az importra.

Ha ekkor Vlagyimir Putyin úgy dönt, hogy keresztbe tesz Európának és teljesen leállítja a gázexportot Európa felé, ráadásul mondjuk épp ekkor nem tud a kontinens elég LNG-t se venni, mert az ázsiaiak felvásárolják a kínálatot, akkor előfordulhat egy olyan szituáció, hogy korlátozást kell majd bevezetni a fogyasztásnál, ami első körben az ipart érintheti.

Forrás

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap