Itt a bejelentés:13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon már három hét múlva

Itt a bejelentés:13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon már három hét múlva


Az MSZP határozati javaslatban kezdeményezte: 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon már három hét múlva, a juttatás kifizetésekor – jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a párt közösségi oldalán közvetített videóban.

Mint mondta, igazságos, szolidáris és egyenlőségpárti megoldásra van szükség a juttatás kifizetésekor, mivel most, akinek kicsi a nyugdíja, az kevés 13. havit kap, akinek pedig amúgy is több, az többet.

„Mi, igazi baloldaliak, azt mondjuk, hogy 13. havi ellátásként minden nyugdíjas az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget, 205 ezer forintot kapjon. Ezzel a minden nyugdíjasnak járó 205 ezer forinttal a nyugdíjasok csaknem kétharmada több pénzt kapna” – jelentette ki, kiemelve: ez igazságosabb lenne, mint a mostani rendszer.

Rámutatott: az egyenlő összegű juttatásra van már példa, hiszen a nyugdíjprémium is hasonlóan azonos összegű. Azt is kiemelte: mivel a 13. havi nyugdíj állami juttatás, nem függ össze a befizetett nyugdíjjárulékkal, vagyis ki lehet fizetni mindenkinek egyenlő összegben.

A szocialista javaslatot méltányosnak és igazságosnak nevezte. „Az MSZP szerint minden ledolgozott élet egyformán értékes! A 205 ezer forintos átlagnyugdíj 13. haviként mindenkinek egyenlően jár!” – jelentette ki.

Rámutatott: a boltokban mindenki ugyanazokat az árakat fizeti, de az anyagi teher sokkal jobban nyomasztja azokat, akik kevesebbet kapnak. Azt mondta a szocialisták számára a nyugdíjasok nem statisztikai számok, hanem emberek, „éppen ez a különbség a Fidesz és az MSZP nyugdíjpolitikája között”.

A szocialista javaslatot jelentős lépésnek nevezte a kisnyugdíjak felzárkóztatása és egy igazságosabb nyugdíjrendszer felé. Közölte: az azonos összegű 13. havi ellátás mellett pártja fenntartja korábbi javaslatait

- a kisnyugdíjak felzárkóztatására,
- a minimális nyugdíj emelésére,
- a rezsikompenzációra a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára.

Tóth elmondta: ma több mint 130 ezren kaptak 80 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjat, és több mint 320 ezer öregségi nyugdíjasnak folyósítottak 100 ezer forintnál kevesebb havi ellátást.

„Ha a rokkantakkal együtt nézzük, akkor a félmilliót is eléri ez a létszám. Pontosan lehet látni, hogy a nyugdíjak jelentősen leszakadtak a fizetésektől” – emelte ki.

Nagyon kevésnek nevezte a 15 százalékos nyugdíjemelést az elmúlt évre vonatkozó 26,5 százalékos nyugdíjas inflációhoz képest. Rámutatott: tovább nőttek a nyugdíjak közötti különbségek, 2010-hez képest a nyugdíjasok szegénységi aránya közel háromszorosára, 13 százelékra nőtt. „A brutális infláció miatt a nyugdíjak is elértéktelenednek, és megélhetési válságba sodorják az idősek százezreit” – mondta.

„Mindenki tudja, hogy a Fidesz-kormány megélhetési válságba sodorta Magyarországot. Folyamatos a drágulás, két számjegyű az infláció, harmatgyenge a forint, az élelmiszerek nálunk a legdrágábbak az Európai Unióban” – tette hozzá.

Támogatást kért az MSZP kezdeményezéséhez.

A nyugdíjasokról azt mondta: „Ők a mi nagyszüleink, szüleink, akik számára idős korban is garantálni kell a biztos megélhetést!”

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap