Itt a kormány válasza: eddig lesznek érvényben az élelmiszerárstopok

Itt a kormány válasza: eddig lesznek érvényben az élelmiszerárstopok


Az élelmiszerárstopok “a hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben” – közölték az atv.hu kérdésére az Agrárminisztérium részéről. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja: az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés.

Az élelmiszerárstopok a magyar lakosságot védik a brüsszeli szankciók okozta inflációtól és áremelkedéstől.

A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben

– tájékoztatta az atv.hu-t az Agrárminisztérium sajtóirodája, miután megkérdeztük: a kormány következő ülésén napirenden lesz-e az élelmiszerárstop, és mérlegeli-e a kabinet, hogy az április végi határidő előtt kivezeti az élelmiszerárstopot.

“A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás” – írták a tárca részéről.

Az Agrárminisztériumot azt követően kerestük meg a kérdéseinkkel, hogy A költségvetési bizottságban hétfőn, – amikor beszámolt a 2023-as büdzséről – Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára az ülésen közölte: a kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont.

Nagy István agrárminiszter pedig az Indexnek adott interjúban azt mondta a múlt héten: kifejezetten szociális típusú intézkedés az élelmiszerár-sapka, ezért abban a pillanatban, hogy a fogyasztói árak emelkedése elkezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni ezt az intézkedést.

Előtte már Parragh László az Iparkamara elnöke is a kivezetésről beszélt az ATV Egyenes beszédben.

Mint ismert, a kormány tavaly 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopokat a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és az étkezési burgonya esetében.

Az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én megszabottnál, a tojásé és a burgonyáé pedig a 2022. szeptember 30-ai árnál.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap