Borzalmas hír! Rejtélyes körülmények között halt meg a legendás magyar zenész

Borzalmas hír! Rejtélyes körülmények között halt meg a legendás magyar zenész


Az LGT zseniális gitárosa volt, ám 1974-ben, az együttes amerikai turnéjáról nem jött haza, Los Angelesben maradt. Azt mondta, miért is menne haza az Izabella utcába, naponta felcipelni a szenet a harmadikra, ha Kaliforniában süt a nap. Nyolc évvel később halott volt…

A rendőrség öngyilkosságként zárta le az ügyet, de minden ismerőse biztos benne, Barta Tamást lelőtték a medencés házában.

Van, aki szerint a maffia végzett vele, más tartja, nem tudta kifizetni a kábítószer-adósságát, ezért eresztettek golyót a testébe.

A háború után, 1948-ban született Budapesten. Villamosipari technikumba járt, ahol az egyik osztálytársát úgy hívták, Fenyő Miklós, akivel országos haverok lettek. Másodikban például egyszerre rúgták ki őket a sok lógás miatt. Fenyő nem sokkal később megalakította a Syconor nevű zenekarát, de Bartával nem számolt, mert csak hegedülni tudott, az pedig nem fért bele a rock and rollba. Egy évvel később aztán Barta megjelent a próbán és elkezdett gitározni. Mindenki csak tátotta a száját. Autodidakta módon lett a hangszer művésze - írja az Újságmúzeum.


És innen nem volt megállás. A Hungáriában is helyett kapott és amikor megalakult a Lokomotív GT, Presser Gáborék áthívták magukhoz a virtuóz gitárost. Barta Tamás már akkor sem titkolta, rühellte a rendszert. Ő szabadságot akart, ami számára egyenlő volt a zenével, Amerikával. Amikor a Rolling Stones lemezproducere 1974-ben összehozott egy amerikai turnét a csapatnak, Barta nem jött haza. Főleg, hogy pillanatok alatt belehabarodott a producer, Jimmy Miller titkárnőjébe, Carollba, akivel aztán később össze is házasodtak. Barta disszidált, az LGT pedig egy felbontott szerződéssel mehetett haza. És innentől már keveset tudni arról, hogy mi történt vele. Az biztos, hogy stúdiózenész lett, még a világhírű Beach Boys-nál is gitározott, jól élt, különösen azután, hogy belekezdett a papír-írószer bizniszbe. Medencés családi háza lett Los Angelesben, úgy érezhette, számára eljött Amerika. Itthon közben tiltólistára került, ha néha napján leírták a nevét az újságok (mint az Ifjúsági Magazin), akkor nem felejtették el megemlíteni, hogy cserbenhagyta az LGT-t.

ddddddddddddd
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap