GYÁSZ! Most érkezett a tragikus hír! Óriási név távozott közülünk!

GYÁSZ! Most érkezett a tragikus hír! Óriási név távozott közülünk!


Életének 79. évében elhunyt Konter László Jászai Mari-díjas rendező – tudatta az MTI-vel a Magyar Színházi Társaság.

Az alkotót hosszan tartó betegség után, csütörtökön érte a halál – áll a közleményben.

Konter László 1969–1972 között, illetve 1973–1974-ben a Szegedi Nemzeti Színház színésze volt; a köztes évben a Békés Megyei Jókai Színházban dolgozott. 1979-ben szerzett rendezői diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Néhány pécsi év után 1983-tól tíz éven át a Népszínház rendezője, 1989–1993 között az utazó operatársulat vezetője volt.

1993 és 2007 között a Békés megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője volt. 1996-ban tüntették ki Jászai Mari-díjjal.

Rendezői tevékenysége mellett szívesen foglalkoztatták a filmvásznon színészként is. Szerepelt Szomszédokban, a Kisvárosban. Láthattuk olyan filmekben, mint a Borgiák vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjáték.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház jelenlegi igazgatója pénteken az MTI-nek elmondta: Konter Lászlót a teátrum saját halottjának tekinti, a közeljövőben megemlékezést is szerveznek a tiszteletére.

Elmondta, Konter László hívta őt először a békési városba 1999-ben vendégrendezőnek, majd 2003-ban az ő javaslatára lett a Színitanház vezetője.Konter László idejében kisebb volt a színház épülete és a társulat is, kevesebb bemutatót tartottak, de nagyon családias hangulat uralkodott, amelyet igyekeznek megőrizni – fogalmazott Seregi Zoltán.

Forrás

AKTUÁLIS