FIGYELEM!!!139 200 forint jár ha a következő betegségek valamelyikében szenved

FIGYELEM!!!139 200 forint jár ha a következő betegségek valamelyikében szenved


2023-ban 139 200 forint személyi adókedvezményt igényelhetnek tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal élők.

Tartós betegség, súlyos fogyatékosság esetén személyi adókedvezmény jár az érintetteknek, ez éves szinten 139 200 forintot jelent. Érdemes tájékozódni, hogy milyen kórképek esetén, és hogyan vehető igénybe a támogatás.

Az adókedvezményre jogosultak többek között az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, laktózintoleranciával és endometriózissal élők is.

Adókedvezmény betegségekre

A speciális étrendet, gyógyszereket, kezeléseket igénylő betegségek jelentős többletköltséget jelentenek a háztartásoknak. A bizonyos kórképek esetén igényelhető adókedvezmény valamelyest segíthet a helyzeten, ám az érintettek nem mindig vannak tisztában vele, hogy jogosultak lennének rá.

Az egészségügyi problémákat, amelyek meglétekor igénybe vehető az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény, kormányrendelet határozza meg. Ide tartozik számos szívbetegség, a diabétesz, a cöliákia, az endometriózis, a Crohn-betegség és a laktózintolerancia is, ám a lista, amely a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet mellékletében található meg, ennél jóval hosszabb, 18 betegségcsoportot sorol fel. A kórképek BNO-kód alapján is kereshetők.

A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér függvénye, 2021-től a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve. Ennek értelmében 2023-ban havi 11 600 forint, évi 139 200 forint.

Fontos tudni azt is, hogy az adókedvezmény szempontjából releváns betegségekben szenvedők a kedvezményt 5 évre visszamenőleg is érvényesíthetik, amennyiben korábban nem vették azt igénybe, ám az egészségügyi probléma már megállapításra került. A korábbi évek adóbevallásait önellenőrzéssel lehet módosítani. Ez azt jelenti például, hogy 2023. 12. 31-ig lehet még elvégezni az önellenőrzést a 2017-es évvel kapcsolatban.

Hogyan igényelhető?
A betegeknek először is egy igazolásra van szükségük, amely bizonyítja, hogy jogosultak az adókedvezményre. Ezt a kezelőorvos állítja ki, szerepelnie kell rajta a dátumnak, ami a betegség kezdetét jelzi. Az igazolás egy esetleges ellenőrzés esetén fontos, csak akkor szükséges beküldeni, tehát mindenképpen meg kell őrizni. A kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevallásakor (májusban) kérhetik az érintettek.

Amennyiben év közben kérvényezi az adókedvezményt a jogosult, a munkáltatójának kell leadnia a (papíralapú) nyilatkozatot, vagy az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül is benyújthatja azt. Ez esetben a nettó havi bér növekszik a kérdéses összeggel. A májusi adóbevallással értelemszerűen a 2022. évi kedvezmény érvényesíthető, ekkor az éves összeg 120 060 forint volt.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap