Narancssárga riasztás 14 vármegyére: 100 km/h-s szél, kiadós eső, jég – jön az ítéletidő

Narancssárga riasztás 14 vármegyére: 100 km/h-s szél, kiadós eső, jég – jön az ítéletidő


Kiadós eső, erős szél, éjszakára akár fagypont közeli hőmérséklet – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében nincs köszönet, ami a hétfőt illeti.

A TWN.hu információi szerint ítéletidő várható a hét első napján, az OMSZ narancssárga riasztást is kiadott a lehulló eső és a vihatos szél miatt. „Hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén (Pest és Bács-Kiskun térsége), majd estétől már északkeleten is (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság) viharos, általában 70-90 km/h, de időnként akár 90 km/h-t meghaladó, egy-egy helyen a 100 km/h-t is elérő erősen viharos széllökésekre kell számítani” – írják a honlapjukon.


Az OMSZ veszélyjelzéséből az is kiderül: egy felettünk hullámot vető hidegfront csapadékzónája érte el az országot, melyből hétfő estig jelentős mennyiségű eső is várható. „A Dunántúlon a csapadék zöme hétfő délelőttig leesik, míg a Dunától keletre hétfő délutánig, a Tiszántúlon késő estig csapadékos maradhat az idő. A várható csapadékösszegek területi átlagban várhatóan sokfelé meghaladhatják az országban a 20, főként a Dunántúl déli és középső részén a 30, 40 mm-t is” – írja a met.hu

Hozzáteszik: az északnyugati határvidéken ugyanakkor lényegesen kevesebb eső valószínű, arrafelé 5 mm alatt maradhat a lehullott csapadékmennyiség.


És ez még nem minden, ugyanis zivatarokra is lehet számítani, néhol akár jég is eshet. „Hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati határ mentén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak” – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap