Brutális kórháztűzhöz kellett riasztani a főváros tűzoltóit: 29 ember vesztette az életét a tragédiában

Brutális kórháztűzhöz kellett riasztani a főváros tűzoltóit: 29 ember vesztette az életét a tragédiában


Az elmúlt 20 év legsúlyosabb tűzvészéhez riasztották a főváros tűzoltóit. A rendőrség több embert letartóztatott.

Legkevesebb 29 ember halt meg abban a tűzben, amely Peking egyik kórházában ütött ki. Ez volt 20 éve a legsúlyosabb tűzvész a kínai fővárosban – erősítette meg a BBC.

Az áldozatok nagy száma mögött az áll, hogy a Csangfeng kórházban főleg olyan betegeket ápoltak, akik amputációs műtéten estek át, így esélyük sem volt a menekülésre. A közösségi médiában terjedő felvételek azt mutatják, hogy több beteg ijedtségében kiugrott az ablakokon, míg mások a külső klímaberendezéseken egyensúlyoztak, miközben a mentésre vártak. Az egészségügyi személyzet hangosbeszélőn szólította fel a csapdába esett betegeket, hogy maradjanak nyugodtak és várják meg, amíg megmentik őket. Később a belső térről közzétett képeken kiégett ágyak, elkormozódott ablakok és megfeketedett falak látszottak.

A kínai közösségi médiában többen bírálták, hogy a hatóságok csak késve számoltak be az esetről.

Nemcsak az életek elvesztése, hanem a média szörnyű hallgatása is megdöbbentő, utóbbi ráadásul csak szemlélője volt az incidensnek

– írta a Weibo egyik felhasználója.

A tűzoltók a riasztás után fél órával már eloltották a lángokat, a mentők pedig mintegy 70 beteget evakuáltak. Őket más kórházakban helyezték el, de a fejetlenséget mutatja, hogy nem jegyezték fel az adataikat, így a hozzátartozók azt sem tudják, életben vannak-e szeretteik.

Még nyolc órával később sem tudták megmondani a sérültek és a halottak nevét

– panaszolta el a China Youth Dailynek az egyik agódó hozzátartozó, akinek bent fekvő idős rokonánál nem volt telefon.

Az előzetes vizsgálat szerint az épület korszerűsítési munkálata során keletkezett szikrák gyújtották meg a szintén a felújításhoz a helyszínen felhalmozott festékeket, amik nagyon gyorsan lángra kaptak. A pekingi rendőrség máris őrizetbe vett 12 embert, köztük a kórház igazgatóját és a munkálatokat felügyelő cég vezetőjét.

2002 júniusa óta a mostani tűz követelte a legtöbb emberéletét a kínai fővárosban. Akkor egy internetkávézóban csaptak fel lángok, ott 25 diák esett áldozatul.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap