Hárman meghaltak EMIATT a szemcsepp miatt - Még többeknek okozott visszafordíthatatlan vakságot.

Hárman meghaltak EMIATT a szemcsepp miatt - Még többeknek okozott visszafordíthatatlan vakságot.


Szennyezett szemcsepp okozott tragédiákat az Egyesült Államokban. Az EzriCare és Delsam Phama vény nélkül kapható gyógyszerét a múlt hónapban hívták vissza, miután 68 súlyos esettel hozták összefüggésbe: három ember meghalt, négy másik szemgolyóját műtéti úton kellett eltávolítani, további nyolcan pedig megvakultak a műkönnyek által okozott fertőzés következtében.

Az egyik érintett a floridai Clara Oliva volt, aki be akarja perelni a gyártókat az okozott egészségi problémákért.

Napok óta azt vette észre, hogy homályosan lát a bal szemével, majd felfedezett valami gennyes folyást a párnáján. Ekkor értette meg, hogy valami nagy baj van

– mondta el orvosa a CNN-nek. Dr. Ahmed Omar a vizsgálat során olyan hatalmas fekélyt fedezett fel a nő bal szaruhártyáján, amely majdnem az egész szemét érintette. Emiatt három hétre kórházba került, ahol az intravénás antibiotikumok mellett többszöri sebészeti beavatkozásra volt szükség. A szerencsétlenül járt páciens esetét érhártya leválás súlyosbította, ami végül teljes látásvesztéshez vezetett.

Több olyan esetről is beszámoltak, amelyek során a véráram, a légutak és a húgyutak is fertőződtek. Rövid távon az emberek szörnyű fájdalmat érezhetnek, gyengülhet a látás, és lyuk keletkezhet a szemben, amitől a fertőzés tovább terjedhet – figyelmeztetett a miami Bascom Palmer szemészeti intézet orvosa.

Hosszú távon még a fertőzés megszűnése után is fennáll annak a veszélye, hogy szaruhártya-transzplantációra vagy más műtétekre lesz szükség a hegesedés kezelésére, ami szintén jelentősen korlátozhatja a látást
– mutatott rá Dr. Marissa Shoji.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az Indiában gyártott cseppek a pseudomonas aeruginosa nevű baktériumtörzzsel szennyeződtek, ami nagymértékben gyógyszerrezisztens, vagyis ha egyszer megkapta valaki, nem igazán van remény a gyógyulására. Efféle járványszerű megbetegedési hullámról mindenesetre még soha nem számoltak be az Egyesült Államokban – közölte az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap