Óriási bejelentést tett a kormány a rezsicsökkentésről - EZ mindannyiunkat érinteni fog:

Óriási bejelentést tett a kormány a rezsicsökkentésről - EZ mindannyiunkat érinteni fog:


Csütörtök délelőtt 10-kor ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az eseményről a Blikk.hu élőben számol be.

A Blikk is megírta, hogy szerdán ismét összeült a kormány, ám Orbán Viktor tegnap reggeli posztjából az nem derült ki, hogy miről tárgyaltak a kormányülésen. Ám sokat nem kell várnunk, hogy megtudjuk, milyen döntések születtek, csütörtök délelőtt 10 órakor ugyanis ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely jó hírrel kezdte a tájékoztatót, mégpedig azzal, hogy az idei költségvetési tervezésben minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy fennmaradjon a rezsicsökkentés és így az átlagfogyasztásig változás nem lesz az energiaárakban. Ha van rá lehetőség, akkor ez 2023 után is így marad, bár a megnőtt árak komoly nehézséget jelentenek a gazdaság számára.

Szeretnének segíteni a kis és közepes vállalkozásoknak, ezért kormány be fog avatkozni a szerződésekbe, és lehetővé teszi, hogy új szerződéseket kössenek a jelenlegi piaci ár szerint. Így az áram és a gáz is olcsóbb lesz, amivel 10 ezernél is több cég, és mintegy 4 ezer intézmény, egyházi szervezet jár jól az olcsóbb gáz- és áramárral, ami mintegy 19-20 milliárd forintos veszteséget jelent majd az MVM-nek.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány üdvözli, hogy a parlament megszavazta a Fidesz békepárti határozati javaslatát, bár úgy látják, hogy nincs mindenki (kimondottan a baloldal) a béke pártján. A magyarok viszont a tavalyi parlamenti választásokon kinyilvánították, hogy a békét választják, ezért szavaztak többségében a Fidesz-KDNP-re.

Az állam átveszi a víziközműveket, a vízveszteség viszont Magyarország egyes helyein 60 százalékos is lehet az elavult hálózat és a vezetékhibák miatt, de átlagosan is 20 százalék fölötti. Ráadásul többszörös különbség van a víz árában az ország különböző pontjain, így a kormány egységes árrendszert akar. Egy átfogó felújításra van szükség, Lantos Csaba és az Energiaügyi Minisztérium feladata áttekinteni a helyzetet és javaslatot tenni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezután röviden beszámolt az országos árstoprazzia eredményeiről, ami január 23. és 29. között zajlott. Több mint 468 üzletben ellenőrizték az árstopra vonatkozó szabályok betartását, 334 eljárás indult, és 179 ügyben állapítottak meg jogsértést. 333,3 millió forintnyi bírságot szabtak ki, de zajlik még ilyen eljárás, így drága lesz a húsvét a trükköző boltoknak. A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy a polcokon nem álltak kint azok a termékek, melyek a raktárakban készleten voltak.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap