Tegnap este óta Lang Györgyit gyászolja Magyarország - Kiderült mi volt a halála oka

Tegnap este óta Lang Györgyit gyászolja Magyarország - Kiderült mi volt a halála oka


Ahogy a Bors arról beszámolt, 66 éves korában elhunyt Lang Györgyi. Az énekesnőnél 28 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak. Idővel megbékélt a betegségével, koncertezett, utazott a nagyvilágban. Azonban 2021 decemberében stroke-ot kapott, melynek következtében beszédközpontja sérült, jobb karja lebénult, jó ideje folyamatos segítségre szorult.

Bár a hír még nagyon friss, sokan gyászolják már. Az elsők között búcsúzott el tőle közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki személyes barátjaként is számon tartotta.

“Elment Lang Györgyi. Ő is.

Évekig úgy emlékeztem, hogy színésznőként láttam először Pécsen a nyolcvanas évek végén Spiró Csirkefej darabjában. Aztán egyszer egy interjúban ezt elmondtam neki, mire ő azt válaszolta, hogy soha nem játszott a darabban.

Rossz belépő volt. De jót röhögtünk. Vele szinte csak röhögni lehetett. Az utóbbi húsz évben baráti társaságaink összeértek, így lettünk messzi/közeli barátok. Velem ünnepelte születésnapjaimat, a konyhájában is főztem, mikor szakácskönyvet csináltam, koncertjeiken találkoztunk, nem egyszer nekünk zenéltek a Pa-Dö-Dö-vel. Ez a hatalom és emberei nem szerették őt. Igaz, ő se amazokat és ennek hangot is adott. Szabad és független volt, maradt. Pár hete Györgyi születésnapi videójához még csináltam egy köszöntőt. Az utolsót.

Elment egy szabad ember, egy szívember, egy barát. Pocsék hónapokat élünk. Ölellek nagylány.”

Németh Kristóf színész gyásztól elszorult szívvel, megrendülten írta ki hivatalos oldalára érzéseit.

“Györgyi… Istenem… Legyen könnyű most már…”

Karácsony Gergely főpolgármester hosszabb posztban emlékezik meg a művészről és fejezi ki együttérzését:

“Hatvanhat éves korában meghalt Lang Györgyi, színésznő, énekesnő és műsorvezető, a Padödő tagja. Falusi Mariannal együtt fontos szerepe volt abban, hogy a rendszerváltás egyszerre felszabadító és sok új terhet hozó időszaka derűvel, humorral, iróniával telt meg.

Miközben a közönség felé jókedvet sugárzott, az élet nem volt hozzá kegyes. Az egykor a színpadon lelkesen táncoló énekesnő hosszú évek óta kerekesszékben élt, tavaly pedig súlyos stroke tette még nehezebbé mindennapjait. Ám ő mozgásában és beszédében korlátozva is dolgozott és megőrizte érdeklődését a világ és Magyarország dolgai iránt.

Demokrata volt, aki véleményét mindig felvállalta, nem törődve semmilyen következménnyel. Fájdalmas állapotában is megmaradt szabad embernek. Megpróbáltatásai ma véget értek. Karcos, szókimondó bölcsessége, sokoldalú tehetsége mindannyiunknak hiányozni fog. Együttérzek szeretteivel, rajongóival és csodálatos barátjával, Falusi Mariannal.

Nyugodjék békében!

Vujity Tvrtko tévés riporter és író lakonikus rövidséggel fejezte ki részvétét:

“Lang Györgyi 1957-2023

Isten nyugosztalja!

Tvrtko”

A Klubrádió, amelynek hosszú ideig műsorvezetője volt, így búcsúzott elhunyt kollégájától:

“Hatvanhat éves korában elhunyt kollégánk, Lang Györgyi énekesnő, műsorvezető, színésznő, a Pa-dö-dő együttes tagja.”

Újhelyi István, az MSZP európai képviselője nagy megrendültségének így adott hangot:

“Jaj, Györgyi, ne csináld ezt…

Köszönünk mindent; főként a mosolyt és az örömöt, amit adtál az embereknek. Legyen békés utad!”

Rónai Egon, az ATV műsorvezető-szerkesztője is kifejezte, mi lesz, az ami nagyon fájón hiányzik majd számára Lang Györgyi halálával:

“Őszinte, egyenes, nagyszívű, nagylelkű. Györgyi ma elment, nincs többé Padödő sem. Nagyon tudott nevetni. Ez az arca maradjon meg. Jó utat, Györgyi!”

Hajdú Péter tévés személyiség is elbúcsúzott:

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap