Bekövetkezett a legrosszabb! Bejelentették! Meghalt a Forma-1 legenda

Bekövetkezett a legrosszabb! Bejelentették! Meghalt a Forma-1 legenda

80 éves korában meghalt az egykori Forma-1-es futamgyőztes Jean-Pierre Jabouille, aki Renault korábbi versenyzője volt. Ő volt az első olyan Forma-1-es pilóta, aki turbómotorral nyert versenyt, ezzel be is írta magét a történelemkönyvekbe.
Jabouille a Forma-1 egyik legszerencsétlenebb pilótájaként szerzett magának hírnevet: bár elképesztően tehetséges volt, 49 versenyen csak 10 alkalommal ért el helyezést - két futamot nyert és hat pole pozíciót szerzett, és ezzel a Renault első futamgyőztese lett a Forma-1-ben.

Jean-Pierre Jabouille viszonylag későn mutatkozott be a Forma-1-ben. 1974-ben a Frank Williams Racingnél debütált egy franciaországi szereplés alkalmával, bár nem kvalifikálta magát a versenyre.

1981-ben szerződést kötött a Ligier csapattal, de miután egy kanadai versenyen meghibásodott a felfüggesztése, lábtörést szenvedett. Forma-1-es karrierje ezt követően nem tudott teljesen helyreállni, néhány évig szüneteltette a versenyzést, majd a nyolcvanas évek közepén visszatért a sportkocsikhoz, és segített a Peugeot-nak a Le Mans-i programjának fejlesztésében.

A legendás 24 órás versenyen kétszer állt a dobogón, 1992-ben és 1993-ban még két további P3-as helyezést ért el a Circuit de la Sarthe pályán a Peugeot 905-össel.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap