Már tombol a vihar! Ma is lecsap az ítéletidő Magyarországra - ITT kell készülni

Már tombol a vihar! Ma is lecsap az ítéletidő Magyarországra - ITT kell készülni

Jobb, előre felkészülni.

Ma napközben és este egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.
Az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására. A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (ált. 60-90 km/h), jégeső (~1-2 cm), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt ált. 10-25 mm), helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (>90 km/h) és nagyméretű jég ( >2-4 cm) is kísérheti - írja a Met.hu.

Az éjszakai órákban kelet felé terjednek a zivatarok, majd hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek.

Szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki, - kelet felé mozgó -, zivatarok (esetleg zivatarrendszerek) a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.
Elsősorban délnyugaton heves zivatarok (széllökés > 90 km/h, jég > 2-4 cm) is létrejöhetnek.

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET Délen is tovább mérséklődik, majd szombatra már délkeleten is megszűnik a kánikula. Ma már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

Forrás