Hatalmas változások – Augusztus 1-től, azaz holnaptól ez vár ránk a boltokban

Hatalmas változások – Augusztus 1-től, azaz holnaptól ez vár ránk a boltokban

Bizonyos termékek ára a beszerzési árnál is olcsóbb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopok viszont kivezetésre kerülnek. Ezek változnak augusztus 1-től a boltokban.

A kormány még június végén döntött több, fontos változásról. Többek között a családtámogatások átalakításáról, az adható cafeteria-keret megemeléséről, a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok módosításáról és a boltokat érintő kötelező akciózás mértékének emeléséről is. Ezen intézkedések jelentős része augusztus elsejével lép életbe. Íme a részletek!
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok
Ez azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be. Így a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz augusztus elsejétől, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy drágábbak lesznek.
Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül lesz majd literenként, a lisztté 190Ft/kg körül, a sertéscombé 1500 Ft/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.
Megemelkedik a kötelező akciózás mértéke
Az árstopok mellett az infláció letörése érdekében a kormány kötelező akciókat is bevezetett június elsejével. Azóta a nagy üzletláncoknak az árstopos termékek mellett minimum 20 termék árát kell hetente mérsékelnie. Augusztus 1-gyel ez kiegészül a jelenleg még árstopos termékekkel. Az árcsökkentés során a boltoknak legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Hogy mit akcióznak le, azt a kereskedő dönti el. A leárazás mértékét viszont a kormány határozza meg. Ez jelenleg 10%, de augusztus elsejétől legalább 15% lesz. Onnantól kezdve úgy kell meghatározni az akciós árat, hogy a bruttó beszerzési árból kell 15 százalékot engedni. Kötelező akciók egyelőre 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között lesznek, de nem csak az üzletekben: néhány csomagküldő kereskedőre is vonatkozik a törvény, mint pl. a Foodora vagy a Wolt.

SZÉP-kártyával is lehet majd fizetni boltokban
A kormány arról is döntött, hogy megemelik a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget és lehetővé teszik, hogy ebből a pénzből hidegélelmiszert is lehessen vásárolni augusztus elsejétől. A döntés értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül -ami évi 450.000 Ft- a Széchenyi Pihenő Kártyákra egyszeri, legfeljebb 200.000 ezer forintos összeget utalhatnak, ami béren kívüli juttatásnak minősül. Ugyancsak 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket (nagyjából 120 milliárd forint) a családok belátásuk szerint hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatják, hasonlóan a 2022. február 1. és 2022. július 1. közötti időszakhoz. Azt, hogy melyik üzletben kötelesek elfogadni a kártyát a gazdasági tevékenységi kör határozza meg: az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedőknek, a zöldség, gyümölcs kiskereskedőknek, a hús-, húskészítmény kiskereskedőknek, a hal kiskereskedőknek, a kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedőknek, az egyéb élelmiszer-kiskereskedőknek és a dohányboltoknak mind el kell fogadniuk a SZÉP-kártyát.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap