Ugorhat a jogsi, ha napszemüvegben vezet - ÍME a tudnivalók

Ugorhat a jogsi, ha napszemüvegben vezet - ÍME a tudnivalók

Bevonhatják a jogsiját, ha napszemüvegben vezet, de akár érkezhet több százezres bírság is; a jó hír, hogy Angliáról van szó és csak akkor jön a szigor, ha valaki sötétben vezet napszemüvegben.
Az Egyesült Királyság vonatkozó törvényében is szerepel, hogy éjszaka vagy rossz látási viszonyok között senki ne használjon színezett szemüveget, ha az korlátozza a látását – írja az Independent.

Az a sofőr, aki a közlekedés biztonságát veszélyeztető, nem megfelelő szemüveget visel, 100 fontra bírságolható, illetve három büntetőpontot kap. Ha vádat emelnek ellene, a büntetés 1000 fontra – 435 ezer forint – emelkedhet, továbbá kilenc büntetőponttal és akár a jogosítvány bevonásával is járhat.

A napszemüveg jól jön vezetés közben, de fontoljuk meg, milyen színű lencsét választunk: a barna vagy a szürke a legjobb, ezekkel a színérzékelésünk nem torzul, miközben segítenek megvédeni szemünket a káros UV-sugaraktól és a vakító fénytől
A National Library of Medicine által végzett kutatás érdekes összefüggést tárt fel a napszemüveg használata és a vezetés közbeni álmosság között. Mivel a fény kulcsszerepet játszik természetes ritmusunk fenntartásában, ezért, ha olyan szemüveget viselünk, amelynek a lencséi túl sok fényt blokkolnak, az hatással lehet az ébrenléti állapotunkra – állítja a tanulmány.

Forrás