GYÁSZ! Tragikus hirtelenséggel elhunyt a népszerű magyar zenész - Sokkolta a rajongókat a hír

GYÁSZ! Tragikus hirtelenséggel elhunyt a népszerű magyar zenész - Sokkolta a rajongókat a hír

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szandai Mátyás. A Párizsban élő, népszerű magyar jazz-zenész számos itthoni formációval is muzsikált. Negyvenhat éves korában érte a halál – tette közzé a hírt a Magyar Jazz Szövetség.
– Gyászhír! Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy nagyszerű bőgős kollégánk, SZANDAI MÁTYÁS tragikus hirtelenséggel elhunyt. Szandai Mátyás, annak idején, többek között a Dresch Quartet oszlopos tagja volt, majd számtalan hazai és nemzetközi együttműködésben vett részt, már sok éve Párizsban élt és alkotott. A hírt édesapja közölte a szakmával – írta kedd délutáni bejegyzésében a szövetség.
Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. Tizenhat évesen kezdett különböző jazz-zenekarokban játszani, majd 2004-ben diplomázott a Zeneakadémián, Járdányi Gergely növendékeként. Tagja volt a Czirják Csaba Quartetnek, a Tűzkő Csaba Szeptettnek, valamint a Balázs Elemér Groupnak. 1996-tól a Dresch Mihály Quartetben muzsikált, és dolgozott a Bacsó Kristóf Quartettel, a Tóth Viktor Tercett-tel, a Szabó Dániel Trióval, az Oláh Kálmán Szextett-tel és a Dés András Trióval.

Szandainak a hazai jazzszakma krémje mellett olyan neves külföldi művészekkel is volt lehetősége játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro vagy Zbigniew Namislowski.

Különféle együttesekkel turnézott Amerikában, Indiában, illetve Európa szinte összes országában fellépett – idézte fel a zenész nagyívű pályafutását a Fidelio.


Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap