Váratlan hír a nyugdíjasoknak! ELSZÁMOLTÁK! Sokkal több pénzt kaphatnak mint 50 ezer forint, nyugdíjkorrekció címén - ÍME

Váratlan hír a nyugdíjasoknak! ELSZÁMOLTÁK! Sokkal több pénzt kaphatnak mint 50 ezer forint, nyugdíjkorrekció címén - ÍME

A sajtóban néhány napja olvasható, hogy 2,5 százalékos nyugdíjkorrekció jöhet. A számítás azonban hibás, ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés – írja a Világgazdaság.
A lap számítása szerint nem 2,5, hanem akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány.

Süle-Szigeti Bulcsú közgazdász a lapnak kiszámolta, hogy a nyugdíjkorrekció képlete ökölszabály szerint az éves infláció (jelenleg 17,5 százalék) és az év eleji nyugdíjemelés (2023-ban 15 százalékos) különbözete. Süle-Szigeti szerint a nyugdíjkorrekcióhoz nem az éves átlagos inflációt kell alapul venni, hanem az éves átlagos nyugdíjas inflációt.
Mivel 2023-ban a nyugdíjas infláció sokkal magasabb, szerintem 2023-ban a nyugdíjas inflációt kell használni a nyugdíjkorrekció megállapításakor” – mondta a szakértő a lapnak. Süle-Szigeti Bulcsú úgy kalkulál, hogy az éves nyugdíjas infláció 18-18,5 százalék lehet 2023-ban, vagyis a nyugdíjkorrekció mértéke elérheti a 3-3,5 százalékot. Összegre lefordítva ez havi 6300–7300 forint emelés novemberre és decemberre, illetve visszamenőleg 10 + 1 (13. havi nyugdíj) hónapra.

Egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok, amit szintén novemberben kapnak majd kézhez.

Forrás