Hoppá! Betiltják a gáztűzhelyeket, már a pontos dátum is megvan mikortól! ÍME

Hoppá! Betiltják a gáztűzhelyeket, már a pontos dátum is megvan mikortól! ÍME

Az új építésű otthonokban gáz használata nélkül kell megoldani a főzést és a fűtést is: tiltott lesz a gáztűzhelyek beépítése New York államban.
A hét emeletnél alacsonyabb épületek esetében 2026-tól lép életbe a tilalom, a magasabbak esetében 2029-ben.

Az éttermek és üzletek mentességet élveznek a gáz tilalma alól, a lakóépületeket szeretné ezzel megreformálni az állam, amely Amerikában elsőként vezet be ilyen tiltást. A kemencék és a propángázas fűtés is tiltottak. Kathy Hochul kormányzó szerint ahogyan korábban szénről gázra kellett átállni, úgy vált ez szükségessé most gázról elektromos áramra.
Európában 100 millió ember főz gázzal,hazánkban az otthonok több mint felében áll gáztűzhely, aminek használata idegrendszeri és légzőszervi megbetegedések mellett gyerekek esetében ADHD-hoz is vezethet.

A légszennyezettség kockázatát ráadásul hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig egy átlagos magyar életét 4,3 hónappal rövidíti le a rossz levegő.

A legfrissebb kutatások szerint a gáztűzhelyek sokkal környezetszennyezőbbek, mint azt korábban hittük, mivel még kikapcsolt állapotban is folyamatosan szivárogtatnak csekély mennyiségű metánt. Emellett nagy mennyiségben bocsátanak ki nitrogén-oxidot is, ami rontja a beltéri levegő minőségét.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap