ITT a mellbevágó hír a nyugdíjasoknak! Sajnos el kell búcsúzniuk ETTŐL a pénztől - Nem fog érkezni a...

ITT a mellbevágó hír a nyugdíjasoknak! Sajnos el kell búcsúzniuk ETTŐL a pénztől - Nem fog érkezni a...

Bár a nyugdíjasokat különösen súlyosan érinti az infláció, illetve az ársapkák kivezetése, a legfrissebb számítások szerint egyáltalán nem biztos, hogy novemberben számíthatnak kiegészítő nyugdíjemelésre.
A Blikk is megírta, hogy a júliusi fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ugyan a nyugdíjasokat ennél erőteljesebb drágulás sújtotta, így is kérdéses, lesz-e novemberi nyugdíjemelés.

„Egy hónapja a különböző prognózisok alapján 3 százalékos novemberi emelés tűnt reálisnak. Tartani lehet azonban attól, hogy ha a jegybank tovább csökkenti a várakozását – mint tette az legutóbb –, és a kormányzat tavalyi példáját követi, végül egyáltalán nem, vagy csak igen csekély mértékben lehet majd novemberben kiegészítő emelés. Az önkormányzati, illetve uniós képviselői választások ugyanis a korábbi tapasztalatok szerint annyira nem nyitják meg a kormányzati pénzcsapokat, mint az általános választások” – fogalmaz cikkében azenpenzem.hu.
Korábban már beszámoltunk róla, miszerint Farkas András nyugdíjszakértő elmondta, hogy akár el is maradhat a novemberi emelés, bár ő úgy vélte, a kormány ezt talán nem meri meglépni.

A szakértő szerint a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés akkor nem marad el, ha a szeptemberi előrejelzés azt mondja, hogy január-augusztus hónapok alapján 15 százalék feletti lesz az éves infláció. A kormányzat viszont folyamatosan gyorsuló ütemben csökkenő inflációról kommunikál, ami arra is utalhat, hogy ha szeptemberben ez a szám 15 százalékot mutatna, elmaradna a novemberi nyugdíjemelés. Ennek komoly politikai kockázata lenne, ezért vélhetően 1,5, de legfeljebb 3 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről dönthetnek majd.

Másfél százalékos emeléssel 211 120 forintra nőne novemberben az átlagos nyugdíj, s novemberben így 31 200 forintot kapnának a nyugdíjasok a januárig visszamenő emelés miatt. 3 százalékos emelés esetén – ami havi 6 240 forintot jelent – 214 240 forintra nőne az átlagnyugdíj, és novemberben átlagosan plusz 62 400 forintot kapnának az ellátottak.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap