Hoppá! ITT van Szijjártó Péter pénteki rendkívüli bejelentése - EZ minden magyart érint

Hoppá! ITT van Szijjártó Péter pénteki rendkívüli bejelentése - EZ minden magyart érint

FIGYELEM! EON, ELMŰ, MVM fogyasztók EZ mindenkit érint, aki villanyszámlát fizet! Holnaptól fele annyit kell fizetnie, ha....

 Hogyan fizess kevesebb mint 50%-ot áramért!

A magyar külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, aminek az apropóját a holnap kezdődő atlétikai világbajnokság adta.
- A világ egyik legnagyobb sporteseménye nemzeti ügy is. A versenyek előestéjén már elmondhatjuk, hogy minden magyar ember nagy sikere, hogy Budapesten rendezik az atlétikai világbajnokságot. A háborúk szabdalta világban a sport egy kapcsolódási pontot jelent az országok között. Itt Budapesten méltó körülményeket tudunk biztosítani a világ egyik legnagyobb sporteseményének - kezdte Szijjártó Péter. - A sportok királynője egy diplomáciai nagyüzemet is elhoz Budapestre, számos ország vezetője teszi tiszteletét nálunk. Budapestre látogat Katar emírje, a török, az üzbég, a türkmén elnök, a szerb és a boszniai elnök is, valamint Ausztria, Szlovénia és Szlovákia volt miniszterelnökei is. Orbán Viktor fogadja valamennyi vezetőt. A találkozásoknak három témájuk lesz, mindegyik a kontinens és Európa biztonságához kapcsolódik: a migrációs nyomásról, a szomszédunkban dúló háborúról és az energetikai biztonságról. 2027-től nyílik arra lehetőség, hogy a Katarból származó cseppfolyósított földgázzal számolni tudjunk, már komoly tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban. A katariakkal stratégiai külpolitikai együttműködésben is gondolkodunk. Törökország szerepe a jövőben fontosabb lesz: nemcsak tranzit-, hanem forrásországa is legyen a magyar földgázellátásnak. Azerbajdzsánból idén 100 millió köbméter földgázt vásárolunk, de emellett 50 millió köbmétert bértárolunk is nekik. Türkmenisztánnal pedig arról tárgyalunk, hogy a jövőben az Európába irányuló földgázexportjuk egyik célállomása Magyarország legyen. Szerbiával kapcsolatban jó hír, hogy létrejött a magyar-szerb kereskedelmi vállalat, amely szeptembertől már kereskedni is kezd.
Az ukránok bejelentették, hogy 2024-től felmondják az orosz gáz szállítási szerződéseit.

- Magyarország időben lépett, hogy minél tovább forrásból és minél több útvonalon szerezzen be földgázt. Ezért is nagyon fontos a Török Áramlat vezeték megléte, amelynek kapacitása bőven fedezni tudja az Oroszországból érkező gázmennyiséget. Emellett persze mi azt szeretnénk, ha újra béke lenne Európa keleti részében is.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap