Minden 65 év feletti magyarnak INGYEN jár egy életmentő okoseszköz - Csak igényelni kell! Ha van ismerősöd szólj neki... Mutatjuk a tudnivalókat

Minden 65 év feletti magyarnak INGYEN jár egy életmentő okoseszköz - Csak  igényelni kell! Ha van ismerősöd szólj neki... Mutatjuk a tudnivalókat

2023-ra minden 4. állampolgár 65 év feletti lesz itthon, akiknek egy nagy része egyedül él, így időseink ápolása gondozása egyre nagyobb kihívás elé állítja társadalmunkat.
Erre a problémára nyújtana megoldást egy friss állami program, mely vészhelyzet esetén riasztja a családtagokat vagy egy diszpécsert, a szociális ellátórendszer teljes reformját azonban már nem sokáig lehet halogatni.

Ahogy Európa számos országa, Magyarország is szembesülni kényszerül az elöregedő társadalom problémáival az elkövetkezendő években, évtizedekben. A KSH előrejelzése szerint 2023-ra minden 4. állampolgár 65 év feletti lesz itthon, idős korban pedig már számítani lehet különféle tartós, krónikus betegségek megjelenésére, az idősek ellátása, gondozása azonban nem megoldott társadalmi szinten. Az Európai Unióban átlagosan a 65 felettiek 31,1 százaléka élt egyedül 2021-ben, hazánkban ez az arány 35,1 százalék volt. Az idősápolás a jövő egyik nagy kihívása, amely egyrészt az idősotthonokat, másrészt az otthonápolás megoldhatóságát is érinti.
Mivel az életkor növekedésével jellemzően az egészségi állapot romlik, egyre többen szorulhatnak ápolásra, gondozásra. A magyar szociális és egészségügyi ellátórendszer túlterheltségéből fakadóan ezek a terhek sokszor a családtagokra hárulnak, viszont az egyedül élő idősek esetében ezt még nehezebben lehet kivitelezni. Az időskori egyedüllét ráadásul magányhoz, izoláltsághoz vezet, amely romló fizikai és mentális állapotot, depressziót is kiválthat.

A technológia mindent megold?
Az szociális ellátórendszer átfogó reformja, újragondolás helyett, előtt, 2023 tavaszától egy program segíti az idős magyarokat, ám ez kizárólag a vészhelyzetekre nyújt megoldási lehetőséget. A Gondosóra program ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogot hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

„Egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető – olvasható a program oldalán. A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában” – olvasható a program oldalán.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap