Megtörtént a nagy bejelentés kedden! Rengeteg pénzről van szó! Már december 1-jével nőhet Magyarországon a...

Megtörtént a nagy bejelentés kedden! Rengeteg pénzről van szó! Már december 1-jével nőhet Magyarországon a...

Nem január 1-jével, hanem december 1-jével emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege – közölte Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azonban hozzátette, hogy az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatást a kormány elvetette.
„Olyan javaslat van a kormány asztalán a munkaadók és a munkavállalók jóvoltából, amellyel előrehoznák december elsejére a két bérelem, az emelt minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését. Ezzel a leghátrányosabb helyzetűeket tudnánk kompenzálni” – idézte Czomba Sándor a köztévében elhangzott szavait a Világgazdaság. Azonban az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatást, amelyet a munkaadók év végéig adnának a munkavállalóknak, lényegében a kormány elvetette. Czomba Sándor szerint egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a probléma kezelésére, ugyanis pont a minimálbéresek helyzetén nem javítana.
„Szerintem ez sokkal jobb ajánlat, ami a kormányzat részéről elfogadható lesz” – fogalmazott, de jelezte hogy a konkrétumokról nincs még kormányzati döntés.

A minimálbéremelésről elmondta, hogy egyelőre úgy tűnik, mindhárom fél el tudja fogadni a minimálbér 15 százalékos emelését, a 10 százalékos garantált bérminimum-emelés kapcsán ugyanakkor vannak még viták, a munkaadók ennél kevesebbet adnának.

A vállalkozói oldal még a harmadik negyedéves GDP-adatokra vár, amelyeket november közepén tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal, lényegében ettől és a recesszió elkerülésétől tette függővé a bérmegállapodás aláírását.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap