MOST ÉRKEZETT: Szavaztak az őszi óraátállításról – mutatjuk az eredményt:

MOST ÉRKEZETT: Szavaztak az őszi óraátállításról – mutatjuk az eredményt:

Már csak egy hét választ el minket az őszi óraátállítástól, ami konkrétan azt jelenti, hogy október 29-én hajnali 3-kor lesz szükség visszaállítani az órát hajnali 2-re. Az óraátállítás intézményének megszüntetése évek óta központi téma a közbeszédben.
Emellett gyakran felmerül a kérdés, hogy ha az óraátállítást eltörlik, melyik időszámítás – a téli vagy a nyári – maradjon-e az alapértelmezett. Az uniós tagállamoknak eredetileg 2021-ig kaptak lehetőséget arra, hogy döntenek ebben a kérdésben, azonban a COVID-19 járvány hatására változás következett be ebben a tervezésben.

A pandémia következtében a határidő eltolódott, és 2024-ig hosszabbították meg. Azóta azonban további kihívások is felmerültek, mint például az időközben kitört orosz-ukrán konfliktus, ami ismét az eredeti határidő módosítására sarkallta az érintetteket. Jelenlegi információink szerint legkorábban 2025-ben, a következő elnökség ideje alatt várható, hogy az EU végre döntést hozzon ebben az ügyben.

Szavaztak a Pénzcentrum látogatói Ebben a témakörben számos aspektust érdemes megvizsgálni, nem csupán azt, hogy a mai modern világban mennyire van szükség az óraátállításra. Fontos kérdés például, hogy az emberek melyik időzónát részesítik előnyben, és hogyan viszonyulnak ehhez a szakértők véleményei. Az óraátállítás szükségességét illetően egyértelmű tendencia rajzolódik ki a közvéleményben. A válaszadók többsége, közel 70%-a úgy véli, hogy már korábban is el kellett volna törölni ezt a gyakorlatot. További 18% gondolja úgy, hogy sürgősen szükség lenne a megszüntetésére. Összességében tehát a válaszadók majdnem 88%-a szeretne már megszabadulni az óraátállítás intézményétől, ami igen erős konszenzust mutat a kérdésben.
Azzal összefüggésben, hogy a válaszadók közül melyik időzónát preferálják többen, már nem mutatkozik ilyen egyértelmű véleményvezérlés. Az adatok szerint 46% azon a véleményen van, hogy a nyári időszámítást lenne érdemes megtartani, míg 35% a télit favorizálja. Magyarországon az óraátállítás kérdése nem újkeletű, sőt néhány évvel ezelőtt, pontosan 2021 elején egy kormányinfón is felmerült ez a témakör. Ezen az eseményen Gulyás Gergely kifejtette, hogy bár a magyar lakosság többsége a nyári időszámítás megtartása mellett van, mégis azt tartaná előnyösnek, ha az Európai Unió tagállamai közösen, egységesen állapodnának meg ebben a kérdésben, és Magyarország ehhez igazodva hozná meg döntését.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap