RENDKÍVÜLI! Halálos áldozatok is vannak! Megdöbbentően erős földrengés rázta meg... - Mutatjuk a legfrissebb részleteket:

RENDKÍVÜLI! Halálos áldozatok is vannak! Megdöbbentően erős földrengés rázta meg... - Mutatjuk a legfrissebb részleteket:

Legkevesebb tizenöten meghaltak és negyvenen megsérültek szombaton Afganisztán nyugati részén egy 6,3 erősségű földrengésben, közölte egy katasztrófavédelmi vezető a Reuters brit hírügynökséggel.

Az adatokat a Herát tartománybeli Zinda Dzsan körzetből érkezett első jelentések alapján állították össze, mondta Mulla Dzsán Szajek, az afgán katasztrófa-elhárítási minisztérium szóvivője.
Mohammad Taleb Sahíb tartományi közegészségügyi igazgató azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az áldozatok száma várhatóan tovább nő, mert a földmozgás fölcsuszamlásokat idézett elő, és a törmelékek alatt is vannak áldozatok. Sahíb szerint a földrengésben tizennégyen haltak meg és hetvennyolcan sérültek meg.

Szemtanúk szerint az erőteljes földmozgást több utórengés is követte. Dél körül legkevesebb öt földrengés rázta meg az azonos nevű tartományi székhelyet.
Az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS) négy, egyenként 5,5, 4,7, 6,3, illetve 5,9 erősségű utórengésről számolt be. A földmozgás epicentruma Herat várostól 40 kilométerre északnyugatra volt, jelentette az USGS.

A telefonszolgáltatás megszakadt, így nehéz pontos adatokhoz jutni az érintett területekről. A közösségi médiában közzétett felvételeken több száz embert lehetett látni, akik Herát város utcáira menekültek házaikból és az irodákból.

Herát tartomány Iránnal határos. A földmozgás a közeli Faráh és Bágdesz tartományokban is lehetett érezni.

Afganisztán keleti részében 2022 júniusában erőteljes földrengés pusztított, porig rombolva a kőből és vert falból épült házakat. Az elmúlt húsz év legsúlyosabb földmozgásában legkevesebb ezer ember halt meg és további ezerötszáz megsérült.

Afganisztánban gyakoriak a földrengések, elsősorban a Hindukus hegységben, amely az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap