Szijjártó Péter megrázó bejelentést tett

Szijjártó Péter megrázó bejelentést tett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint csaknem egy tucat magyar állampolgár, többségében kiskorú gyermek tartózkodik jelenleg a Gázai övezetben. A tárcavezető szerint a helyzet kritikus, a fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak életveszélyes megkísérelni a menekülést.
„A legfrissebb információk alapján jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

A tárcavezető bejegyzése szerint a helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést.
Hozzátette, hogy a helyszínen lévő diplomatáik már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban.

„Folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében” – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.A külügyminiszter egy másik bejegyzésben arról számolt be, hogy szombat este telefonon egyeztetett Izrael külügyminiszterével. „A halálos áldozatok miatt kifejeztem együttérzésünket, egyben biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban. Őszintén reméljük, hogy sikerül elkerülni a helyzet eszkalálódását, ugyanis egy közel-keleti erőszakhullámnak drámai következményei lehetnek a globális biztonságra” – tette hozzá a politikus.

Mint megírtuk, rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A halottak száma folyamatosan emelkedik, a legutóbbi jelentések szerint eddig 40-en vesztették életüket. Eddigi közlések szerint legalább ötszáz sebesültje van a történteknek.

Az Indexnek egy Izraelben élő magyar származású nő elmondta, hogy óriási a fejetlenség és a káosz, és mindenki a hozzátartozóját keresi. Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamasz terroristái egyszerűen rájuk gyújtották saját házukat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap