Trópusi hőség érkezik - Brutál melegre kell készülni Magyarországon...ÍME

Trópusi hőség érkezik - Brutál melegre kell készülni Magyarországon...ÍME

Október közepére megérkezett az első komolyabb lehűlés, így az igazi őszrajongók valószínűleg már előásták a szekrény mélyéről a tundrabugyit. Igazuk is volt, hiszen vacogós reggelekre ébredtünk, a hétvégére azonban fordulat jön, az ország egyes részén trópusi éjszaka jöhet, vagyis 20 Celsius-fok körüli lehet a legalacsonyabb hőmérséklet.
A kedd és a szerda reggel is hideggel indult, és az ország nagy részén a fagypont alá csökkent a hőmérséklet, azonban csütörtöktől kezdve megváltozik a helyzet, írja az Időkép. Egy erősödő déli-délnyugati áramlás hoz magával Afrika felől meleg levegőt, ami körülbelül 15-17 Celsius-fokkal melegebb lesz a nagyjából 1500 méteres magasságban. Ez természetesen a talaj közelében is érezhető lesz, így az éjszakai hőmérsékletek enyhülnek, és a nappali felmelegedés is markánsabb lesz.

Péntek hajnalra az ország nagy részén kellemesen enyhe idő várható, sőt az északkeleti területeken az éjszaka folyamán a hőmérséklet akár emelkedhet is. Az északkeleti harmadban a minimumok 7 és 12 Celsius-fok között lesznek, míg máshol 13 és 19 fok között alakulnak.
Szokatlanul meleg idő várható szombat hajnalban a hideg hajnaliak után.

Egy póló vagy vékony pulóver is elegendő lehet, különösen az ország délkeleti részén. A jelenlegi előrejelzések szerint nagy területen 20 Celsius-fok körüli legalacsonyabb hőmérséklet várható, ami rendkívül szokatlan az október végén. Ez azt jelenti, hogy október 21-én éjszaka több helyen trópusi hőmérsékletekkel számolhatunk, és rekordok is dőlhetnek. Az erős déli-délnyugati szélnek lesz fontos szerepe az ilyen szokatlanul magas éjszakai hőmérsékletek kialakulásában.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap