Komoly szigorítás várható a magyar dohányboltokban - ERRE kell készülni

Komoly szigorítás várható a magyar dohányboltokban - ERRE kell készülni

Európa számos pontján, továbbá világszerte is folyamatosan születnek különböző tiltások a dohányzás ellen. Olyan extrém példák is előfordulnak, mint Mexikóban, ahol kiterjesztették a dohányzás tilalmát minden közterületre. A trafikok működésében komoly szigorítás várható Magyarországon is. Magasabb pénzbüntetéssel, valamint hosszabb működési felfüggesztéssel számolhatnak az üzemeltetők – mondta el a dohánykoncesszió kérdéseiben illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya lapunknak.

Szigorítások jönnek Magyarországon is

Mindenféleképpen hangsúlyozni kell, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a dohánytermékek árusítása helyéül szolgáló trafikok működésében komoly szigorítás várható, ugyanis a 18 éven aluliak dohánytermékkel való kiszolgálása még mindig nagyon nagy problémát jelent
– válaszolta a Blikk kérdésére a dohánykoncesszió kérdéseiben illetékes, Lázár János alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya, azt nem tudták megmondani, hogy pontosan mikor várható ennek a hatálybalépése, továbbá hozzátették: „a korábbi ilyen szabálytalanságokat elkövető trafikosokkal szemben sokkal magasabb pénzbüntetések kiszabására kerül majd sor, hosszabb működési felfüggesztéssel. Most az volt, hogy valakit ezen rajta kaptak, akkor egy időre bezárt a trafik, ezeknek a bezárásoknak az időintervalluma hosszabb lesz. És ismétlődő szabálysértések esetén a koncesszió, tehát a trafik üzemeltetési jognak a visszavonása is kiszabható büntetés lesz. Az a trafikos is, aki »mondjuk 2-3-szor« elköveti ezt, azt megelőzően kap pénzbüntetést, illetve bezárást. Ezek nagyobb pénzbüntetések lesznek mint korábban, továbbá hosszabb bezárások, új elemként pedig a koncessziós jogosultság visszavonását is magával vonhatja ez a szabálysértés.”

A dohánytermékek esetleges árváltozására is rákérdeztünk:
„A magyar kormány folyamatosan vizsgálja az árváltozás lehetőségeit, azonban ezek függenek a gazdasági mutatók mellett attól is, hogy ezek a fekete gazdaságot, mennyire élénkítenék, ezért ezen adatok vizsgálata alapján lehet csak ebben döntést hozni. Jelen pillanatban nem tudok önnek beszámolni, hogy mondjuk január elsejével hogy fognak változni a dohánytermékek árai. Ez adótörvénytől is függ, meg különböző nemzetgazdasági, pénzügyi mutatóktól.”

Továbbá arra is válaszolt kaptunk, hogy esedékes-e a dohányzást imitáló eszközök, például az e-cigaretták szabályozása:

„A kormány célja, hogy a dohánytermékeket a jövőben is csak és kizárólag az erre kijelölt üzletekben, tehát trafikokban lehessen beszerezni. Ez vonatkozik az új generációs dohánytermékekre is: a hevítéses és elektromos cigarettákra is. A kormány célja, hogy ezek az internetes beszerzési lehetőségek helyett csak ellenőrzött körülmények között, a trafikokban történhessenek meg.”

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap