Éjszaka jött a hír, ami minden idős ember életét megváltoztatja

Éjszaka jött a hír, ami minden idős ember életét megváltoztatja

Megjelent a januári hat százalékos nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet az éjszaka a Magyar Közlönyben.

A nyugdíjasok szerint korai megbecsülni, hogy a hat százalékos emelés elég lesz-e ahhoz, hogy az idősek életszínvonala ne csökkenjen tovább.
Vállalták, hogy a nyugdíjak értékét jövőre is megvédik. Januárban meglesz a 6 százalékos nyugdíjemelés, februárban ki tudják fizetni a 13. havi nyugdíjat is – adta hírül a miniszterelnök pénteken. Az erről szóló kormányrendelet még aznap éjszaka meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Ma Magyarországon az átlagnyugdíj 217 232 forint. Az ő esetükben a hat százalékos emelés, havi 13,000 forintos nyugdíjnövekedést eredményez. Vagyis így az átlagnyugdíj januártól 230 ezer forintra nő.
A rendelet egyébként sok további részletre is kitér, például a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 23024-től havi 147 270 forint összeghatárig folyósítható együtt.

Az év eleji nyugdíjemelésnek a törvény szerint a költségvetési törvényben tervezett infláció mértékével kell megegyeznie. Ezt a NYUSZET elnöke szerint az utóbbi években mindig alábecsülte a kormány.

Jelenleg a kormány 5-6 százalék körüli inflációra számít 2024-ben.

„A nyugdíjakat mindenképpen hat százalékkal emeljük, akkor is, ha kiderül, hogy csak öt százalék az infláció” – ígérte Orbán Viktor.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap