ÍME az új szabályok a patikákban - A magyar nyugdíjasok járhatnak jól EZZEL

ÍME az új szabályok a patikákban - A magyar nyugdíjasok járhatnak jól EZZEL

A hálózatos patikák szakszövetsége szerint előrelépés történt azzal, hogy májustól a fiókgyógyszertárakban módosul a gyógyszerkiadás – írja az economx.hu.
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet lényege, hogy májustól 6-tól megengedik, hogy a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől eltekintve, hogy a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást tudjon adni.

Tavaly is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023. év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez körülbelül egy százalékos csökkenésnek felel meg. Van egy negatív tendencia, évről évre 20 körül csökken a patikák száma, de persze új patikák is nyitottak, idézi a portál Zlinszky Jánost, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) elnökét, aki egy háttérbeszélgetésen szólalt fel. Az elmúlt 10 évben közel 250 patika szűnt meg, és ez a csökkenő tendencia évről évre újra jelentkezik.
Ennek következtében jelentősen nőtt azon kistelepülések száma, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár. Ezeken a településeken nagyjából 700 ezren laknak, jellemzően az idősebbek, akik számára megterhelő, ha egy másik településre kell menni a szükséges gyógyszerek beszerzéséért. A most megjelent rendelet az ő életminőségüket is érdemben javíthatja, véli a HGYSZ.

A gyógyszerek kiadása továbbra is a gyógyszertárakban történik, szakszemélyzet felügyelete mellett és a rendelet alapján kötelező biztosítani a távkapcsolatot gyógyszerésszel szükség esetére. Emellett a változás csak azokat a fiókgyógyszertárakat érinti, amelyek élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, vagy más formában nem tudják biztosítani már rövid távon sem a működésüket – magyarázták meg a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet.

Ugyanakkor hozzáteszik, amellett, hogy a HGYSZ egyetért a rendelet és a módosítások irányával, a megvalósulás szempontjából célszerűbb lett volna, ha az érintett fiókgyógyszertárak körét szűkebben határozzák meg a nyitvatartási idő és forgalom alapján, valamint, ha az expediáló szakasszisztens személyére és a gyógyszerész elérhetőségére vonatkozóan is szigorúbb feltételeket szabnak.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap