Most jött a drámai hír Karsai Dánielről

Most jött a drámai hír Karsai Dánielről

"Az időm fogytán van, elfogyott a türelmem"
Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász korábban arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy részesítse kegyelemben azokat, akik segítenek az életüket elviselhetetlen szenvedésben élő, gyógyíthatatlanul beteg embereknek a távozásban. Egyelőre azonban nem érkezett konkrét ígéret a köztársasági elnökség részéről, és mielőtt a párbeszéd folytatódhatott volna, az élet alakulása elsodorta az ügyvéd és a politikus között kibontakozni látszó párbeszédet.
Karsai Dániel az aktív eutanáziáért küzd
Pénteken Karsai Dániel testvére, Péter felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához az általa korábban kezdeményezett népszavazási kérdés ügyében. A népszavazás tárgya az lenne, hogy a büntethetőség köréből vegyék ki a családtagok és segítők felelősségét a fent leírt esetben. Frank Evelyn ügyvéd az ATV Start műsorában elmondta, hogy szerinte a Nemzeti Választási Bizottság hibásan kezelte a kérdést, amikor arra az álláspontra helyezkedett, hogy az élethez való jog előrébbvaló, mint az emberi méltósághoz való jog. Ám az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlata sem tiltotta azt, hogy az életvégi döntések sokkal kiterjesztettebb körben érvényesülhessenek, mint most.
A népszavazás érvényessége és eredményessége esetén az Országgyűlésnek meg kellene vitatnia a kérdést és döntenie róla. A téma megtárgyalásának ügyében azonban továbbra sem történt semmilyen előrelépés.

Karsai Dániel nyomatékosan hangsúlyozta, hogy fogytán az ideje, és amíg nincs érdemi párbeszéd ezekben a kérdésekben, kiabálósabb üzemmódba kapcsol. A cél az, hogy felhívja a figyelmet ezekre az égető problémákra, és elindítsa az érdemi párbeszédet az életvégi döntések kérdéséről.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap